Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]blad encoding
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
noc_nik
Witam mam taki problem z bledem :
  1. Line 5, Column 37: No explicit character encoding declaration has been seen yet (assumed iso-8859-2) but the document contains non-ASCII

1. <title>ł ś </title>

ł i ś zaznacza jako błąd

1. <!DOCTYPE HTML>
  2.  
  3. <html lang="pl">
  4. {foreach item=data from=$data}
  5. <title>{$data.tytul}</title>
  6. <meta charset="iso-8859-2" />
  7. <meta name="keywords" content="{$data.slowakluczowe}" />
  8. <meta name="description" content="{$data.opis}" />
  9. <meta name="revisit-after" content="1 Days" />
  10. <meta name="robots" content="index, follow, ALL" />
  11. <meta name="Author" content="{$data.autor}" />
  12. <meta name="rating" content="{$data.slowakluczowe}" />
  13. {/foreach}
viking
Pokaż adres strony. To że tutaj wkleiłeś ł i ś nic nie oznacza.
viking
Jak ustalasz kodowanie iso-8859-2 a plik zapisujesz w win-1250 to jak ma działać? Zmień na UTF-8 i przy okazji ustaw też nagłówki serwera. W mojej stopce możesz poczytać co zrobić żeby wszystko działało.
noc_nik
widzę ze sie nie rozumiemy ... utf-8 mi rozsypie wyniki z bazy, dlaczego mam zmieniac skoro mam dobrze wyswietlane wyniki z śąćń ?
viking
Nie masz dobrze. Strona którą pokazałeś jest zapisana w Win-1250. Wyniki z bazy sobie ustalasz na etapie połączenia. Widzę że się nawet nie pofatygowałeś do poczytania.
noc_nik
nie potrafisz odpisac co jest zle a ja ci pisze ze mam dane wyswietlane na stronie dobrze ale v3c pisze ze mam blad omg ... nie robia mi sie kszaki ...

zedytowalem ci zrodlo strony i pokazuje wynik z bazy prawidlowe litery i na stronie tak samo ale validacja pokazuje ze jest blad
  1. <title>ł ś </title>

zmieniam na UTF-8 i wtedy mi wyskakuja kszaki w zrodle i na stronie ....

masz błąd :

widzisz tam ł ?
viking
To zmień sobie na win-1250 i zobaczysz że ł i ś jest wyświetlane prawidłowo. Sorry, ja na twojej stronie widziałem krzaki co nie było dziwne z racji tego że nie ustawiłeś nagłówków a zarazem pomieszałeś kodowania. I jeszcze masz jakieś dziwne pretensje do mnie za to że nie bardzo rozumiesz co robisz. Już Ci kilka razy odpisałem co jest źle.
noc_nik
bo na stronie jest wpisane na sztywno a na normalnej z bazy wiec widac na demo kszaki ale to nie zmienia faktu ze kazdy obcy znak daje blad smile.gif

i nadal nic nie dalo teraz ą to kszak i nadale ten sam blad :]
juz nie wiem jak to zrobic ...
crocodillo
sprawdź, czy czasami nie przejdzie Ci przez walidację z czymś takim:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=iso-8859-2">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.