Na większość twoich pytań każdy odpowie inaczej bo w dużej mierze zależy to od indywidualnego podejścia do sprawy. Przez lata ludzie pisali wydajnie strukturalnie i nikt nie narzekał

ale ok moim zdaniem:
Ad 1: To zależy jak ją napiszesz generalnie wydaje mi się że optymalny kod obiektowy będzie tak samo wydajny jak optymalny kod strukturalny (gdzieś jednak słyszałem że strukturalny kod jest szybszy chociaż nie zauważyłem aż tak znaczącej różnicy)
Ad 2: Czytelność kodu przy tak dużym projekcie jakim jest gra przeglądarkowa to podstawa więc jest to duży plus, poza tym zgrabnie napisany kod obiektowy pozwoli szybciej debugować aplikację, kolejną zaletą zwłaszcza przy pracy w grupie jest fakt że tak naprawdę nie musimy wiedzieć jak działa klasa aby jej używać, wystarczy nam znajomość jej metod.
Ad 3: Nigdy takiej gry nie pisałem, nie wiem też ile dla Ciebie to dużo, generalnie wszystko rozbija się o optymalizacje, przeczytaj kod jeszcze raz i zastanów się czy nie da się tego zrobić inaczej jeżeli się nie da .... mówi się trudno i piszę się dalej

Ad 4: cache
Ad 5: Jasne ! struktura bazy danych jest ogromnie ważnym elementem ma duży wpływ na efektywność działania aplikacji, dobrze skonstruowana baza jest niezbędna, nawet posiadając optymalny kod PHP wszystko może się rozbić o bezsensownie zaprojektowaną bazę.