Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jak wyliczyć procent?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-tomek-
Witam

Jak wyliczyć procent liczb.
Powiedzmy że mam zbiór 5 liczb, (1,10,5,1,1), jeśli zbiór zawierałby same jedynki, wynik powinien wynieść 100, jeśli same 10, wynik powinien być 0, jeśli same 5, wynik powinien być 50.
Jak powinien wyglądać wzór takiego równania?
gluchy8
Średnia ważona ?
kaem
Hmm dziwne trochę, może napisz co chcesz osiągnąć?
Bo zauważ jakie będziesz miał wartości, dla kolejnych liczb:
10 - 0
9 - 10
8 - 20
7 - 30
6 - 40
5 - 50
4 - 60
3 - 70
2 - 80
1 - 90
Także widziesz, że coś chyba jest nie tak. Co nie znaczy że nie da się tego przeliczyć tak jak chcesz, bo jest to możliwe.
Gość
Napisałem w pierwszym poście co dokładnie chce osiągnąć. Więc skoro nadal nie wiesz, moge Ci tylko polecić uważne przeczytanie pierwszego posta.

Przy 1 ma być 100, nie 90.
Kshyhoo
Trochę inwencji z własnej strony. Pomoce: uno, due, tre.
kaem
Cytat
Więc skoro nadal nie wiesz, moge Ci tylko polecić uważne przeczytanie pierwszego posta

Przecież napisałem Ci, że to co chcesz zrobić jest wykonalne, ale zwróciłem uwagę na problem niełatwego przeliczenia tych cyfr na procenty w taki sposób jak Ty chcesz. Umiesz czytać ze zrozumieniem, prawda? A poza tym trochę inwencji tak jak napisał @Kshyhoo, tym bardziej że od @gluchy8 dostałeś całkiem dobrą sugestie.
Gość
Średnia ważona to nie jest odpowiedź..

Srednia ważona z 10,10,10,10 da mi 10, natomiast ja oczekuje wyniku 1..
prowseed
To podziel przez dziesiec...

Robisz sobie srednia wazona z ktorej masz jakis tam wynik, robisz sobie wykres swojej funkcji (masz 3 punkty bazowe ktore w poprzednim poscie okresliles; A(1,100),B(5,50),C(10,0)), podstawiasz wynik do wykresu i odczytujesz ten swój pseudo procent.

//EDIT
okresl sie jakos, w koncu oczekujesz wyniku 1 czy 0?
Cytat
jeśli same 10, wynik powinien być 0,
10 -> 0
Cytat
Srednia ważona z 10,10,10,10 da mi 10, natomiast ja oczekuje wyniku 1..

10 -> 1

//EDIT2
Wlasciwie to po co srednia wazona?
Kshyhoo
Cytat(prowseed @ 6.03.2012, 14:46:31 ) *
Wlasciwie to po co srednia wazona?

Bo średnio ważona liczb, to średnia, którym przypisano odpowiednio wagi...
  1. $liczby = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10);
  2. $wagi = array(100,90,80,70,60,50,40,30,20,10);

PS. Ten Twój przykład jest jakiś kulawy, bo skoro 1=100 a 10=0 i 5=50...
prowseed
heh, wiem, ale ja chyba nie zrozumiałem autora tematu w tym momencie.
@Kshyhoo - nie potrafisz sobie wyobrazic funkcji liniowej, czy o co Ci chodzi?
1 nie jest równe 100, jak mogles tak opacznie to zrozumiec, to wspolrzedne punktow w ukladzie kartezjanskim.
Z jego wypowiedzi nie wywnioskowalem, ze potrzebuje on sredniej wazonej, teraz widze, za na problem mozna spojrzec z roznych perspektyw- zaleznie od interpretacji.
Gdy przeczytalem pierwszy post po prostu wobrazilem sobie funkcje liniowa zalamana w jednym miejscu (bo od polowy przyrost musi byc wiekszy), policzenie sredniej i podstawienie do funkcji. Czy gdzies byla mowa o wadze poszczegolnych liczb?
Czy po tym pytaniu: "Jak wyliczyć procent liczb." mozna wnioskowac, ze potrzebna jest srednia wazona? Po co?

//EDIT
o tak to widze, http://upload.maciejkwas.pl/plik4/2-otak.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.