Cytat(by_ikar @ 7.03.2012, 23:35:59 )

To jest raczej pytanie retoryczne. Bo joomli do doskonałości dalej niż mogłoby się wydawać.. Jak ogarniesz jakiegoś FW, i przygotujesz sobie jakiś zestaw modeli/widoków do rzeczy które się powtarzają (artykuły, newsy, komentarze etc), to potem zrobienie takiego "portalu" może być równie szybkie co na gotowej joomli. Także jak dla mnie wybór jest oczywisty

W sumie to wolalbym pisac nawet 2 tyle w symfony cieszac sie elegancją kodu, niz 2 razy krocej bluzgac na ten syf.
class HelloViewHello extends JView
{
function display($tpl = null)
{
$model =& $this->getModel();
$greeting = $model->getGreeting();
$this->assignRef( 'greeting', $greeting );
parent::display($tpl);
}
}
Wziete z joomla MVC tutorial.
Nie wiem czy to jest MVC i czy jest prawidlowe, mnie sie ono wydaje gówniane jak nieszczescie.
Po co widokowi zaleznosci miedzy modelem? Czy nie mozna po prostu wyslac danych do wyswietlenia do widoku z kontrolera i moc uzywac tego samego widoku x razy bez przeróbek? Co w PHP5 robi ten "&" ?
ostatnio dostałem zadanie - odnalezc dlaczego w project forku (taki system do zarzadzania projektami GPL) w momencie przydzielenia zadania do okreslonych osob, mail z powiadomieniem jest rozsylany do wszystkich osob na portalu a nie tylko do tych przydzielonych...
kod (pseudokod, jakos tak to wygladalo).
$costam->sendMailsNotification();
w sendMailsNotification:
costam, costam costam
$recipients = $singleton::get()->getRecipients();
Mailer::sendMail($recipients);
metoda sendMailsNotification uzyta w wielu miejscach w kodzie, ustalanie listy adresatów na podstawie wartosci jakiegos niewiadomo skad singletona. A teraz biedny czlowieku sobie badaj w ktorym momencie ktory kod i ktory modul ustawia ten singleton tak ze sa wysylane bonusowe maile.
Chyba ktos lubi bardzo C, i programowanie int zmienna = wskaznik1->wskaznik2->wskaznik3->wskaznik4[wskaznik5->wskaznik6];
defined( '_JEXEC' ) or
die( 'Restricted access' );
Prawie jak programowanie w winAPI
require_once( JPATH_COMPONENT.DS.'controller.php' );
Masa stalych ktore biora sie nie wiadomo skad, czy to taki problem zrobic autoloading?
// Require specific controller if requested
if($controller = JRequest::getWord('controller')) {
$path = JPATH_COMPONENT.DS.'controllers'.DS.$controller.'.php';
require_once $path;
} else {
$controller = '';
}
}
Dlaczego jakis engine nie przetwarza routingu tylko mam za kazdym razem kopiowac i wklejac ten kawalek kodu do kazdego entry pointa modułu?
przy okazji zauwazylem takie kwiatki jak
$isRegistered= JFactory::getUser()->register;
mnie uczono ze klasy nie powinny miec publicznych pól, chyba ze to bezmózgie value objecty (Wtedy mozna to zniesc) ale pewnie sie mylili ci co mnie uczyli.
Spoko, sam robiłem takie bledy rok temu, gdy z proceduralnego przerzucilem sie na true obiektowe, i co nie ktore starsze klasy zostaly z takim interfejsem z polami publicznymi, jednak z mojego FW nikt nie korzysta i nie pluje jadem z tego powodu a joomli chyba nie pisali studenci 1 roku tylko jakies wieksze ogary..
sory musialem sie wyzalic

Z tej joomli niezle zakrecony kawalek kodu