Ostatnio postanowiłem zmienić layout swojej strony. Poprzednia wersja która powstała przy okazji nauki php była w dużej mierze oparta na tabelkach. Teraz postanowiłem zrobić to poprawnie i oprzeć całość na div-ach. I tutaj mam problem. Mianowicie główny div z tekstem zasłania mi górne menu oraz logo. Ogólnie rzecz mówiąc, nie wyświetla się tak jak powinien. Postaram się dodać tylko najważniejsze części css (bo całość jest trochę długa).
CSS:
body { background-color: #efc430; margin: 0; padding: 0; overflow: auto; } .main { position: fixed; background: white; width: 100%; height: 100%; } .main2 { background: yellow; margin-left: 2%; margin-right: 2%; width: 96%; height: 100%; } .tekst { position: fixed; left: 10%; right: 10%; background: #fbeec0; line-height: 120%; white-space: pre-wrap; font-family: "Comic Sans MS", cursive, sans-serif; text-align:justify; overflow: auto; } .left { width: 2%; height: 100%; float: left; background-image: url(bok.jpg); background-attachment: fixed; position: fixed; left:0%; top:0%; } .right { width: 2%; height: 100%; float: right; background-image: url(bok.jpg); background-attachment: fixed; position: fixed; right:0%; top:0%; } .logo { width: 250px; height: 51px; position: absolute; left: 40%; right: 50%; background: #efc430; background-image: url(logo.png); background-repeat: no-repeat; } .upmenu { position: fixed; left: 5%; right: 5%; margin-top: 5%; } .lowmenu { position: fixed; left: 5%; right: 5%; bottom: 3%; }
Oraz rozmieszczenie div-ów na stronie:
Na koniec obrazek jak to wygląda teraz:
http://www.phpowe.yoyo.pl/pics/layout.png
Pozdrawiam
Galakar
Galakar