Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]PDO - pobranie do arraya
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eloZiomek
Witam.
Mam aktualnie taki kod:
  1. $query = $klasa->db->query("SELECT raz,dwa,img FROM dane WHERE (raz BETWEEN ($sx-4) AND ($sx+4)) AND (dwa BETWEEN ($sy-4) AND ($sy+4))")->fetchAll();

To pobiera mi dane z bazy (raz,dwa,img pobiera z zakresu raz(1..9) i dwa z zakresu(1..9) ale to mniejsza). Chciałbym to teraz sformułować tak aby doprowadzić to jakoś do postaci w tablicy:

$tablica['raz']['dwa'] które zwróci mi 'img'

Ale nie mam pomysłu w jaki sposób to osiągnąć. Za wszelkie skrawki kodu oraz zwykłą pomoc.

grz3s
petelka w php przeleciec?
eloZiomek
Ehh.. na to akurat sam zdołałem rade wpaść ,tyle że co w tej pętli. W jaki sposób przesortować wynik a potem wrzucić to jakoś w 'dobrej' formie do arraya by potem tylko pobierać 'img'
grz3s
do postaci: $tablica['raz']['dwa'] które zwróci 'img'

1. $tablica=array();
  2. foreach ($query as $dane) {
  3. $tablica[$dane['raz']][$dane['dwa']]=$dane['img'];
  4. }
by_ikar
Pobierasz wiele rekordów, to też nie użyjesz tego w sposób taki jakbyś chciał. I to nie jest kwestia PDO, bo tak jest w każdym innym przypadku pobierania wielu danych w postaci tablicy. Za każdym razem dostajesz tablicę, która zawiera inne tablice i najrozsądniej jest przelecieć po niej pętlą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.