Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Skalowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kylu31
Witajcie. Od jakiegoś czasu zaczełem w php pisać gre z mapą 2D tylko ,że zauważyłem ,że ludzią z mniejszą rozdzielczością ucina kawałki mapy. Więc postanowiłem to zeskalować lecz mi to nie wychodzi sad.gif męcze się z tym już 3 godziny i nic sad.gif więc postanowiłem napisać tutaj i chciałbym się zapytać czy dało by się w jakiś sposób złapać całą mape (pare grafik w środku) np. w DIV i wszystko zeskalować do rozdzielczości wyświetlacza ?
lukesh
Do tego, o co pytasz, ogólnie służy viewport, ale ten metatag działa wyłącznie w mobilnych przeglądarkach i żadna przeglądarka na komputer go nie obsługuje.
Jedyne rozwiązanie, które mi przychodzi, to podanie wszystkich wysokości i szerokości w em-ach zamiast w pikselach. W głównym pliku CSS musiałbyś w body ustawić wielkość czcionki (font-size) do np. 10px i wtedy 1em równałby się 10px. Jeśli podasz w stylach wszystkie szerokości i wysokości w em-ach (czyli przeliczasz sobie, jak coś ma np. 100px to zmieniasz na 10em), to zmieniając wartość font-size zmieniasz automatycznie szerokość i wysokość wszystkich elementów, które podane są jako em.
grz3s
ew. możesz się ze skalowaniem w JS pobawić
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.