Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Znikanie opcji wyboru.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vifus
Witam, mam taki kod:

1.  
  2. <select onchange="change(this)">
  3. <option value="0">0</option>
  4. <option value="1">1</option>
  5.  
  6. </select>
  7. <script type="text/javascript" language="javascript">
  8. function change(node)
  9. {
  10.  
  11. switch(node.selectedIndex)
  12. {
  13. case 0:
  14. document.write("0000");
  15. break;
  16.  
  17. case 1:
  18. document.write("11111");
  19. break;
  20.  
  21. }
  22.  
  23. }
  24. </script>

Wszystko jest ok, z tym, że jest taki problem: po wybraniu opcji np. wybieram 1 wypisuje się na ekranie 11111, ale pole wyboru select znika, potrzebuję zrobić, żeby nie znikało - już nie mam pojęcia, co może za to odpowiadać.

Proszę o pomoc i dzięki z góry!
lukesh
Wszystko znika, bo takiego kodu używasz, który kasuje wszystko na stronie i wyświetla 11111.

Zamiast document.write użyj:

1. document.getElementById('container').innerHTML = '11111';

i dodaj do strony div z id "container":

1. <div id="container"></div>
vifus
Ok, wszystko działa, dzięki, a jak zrobić, żeby po wejściu na stronę - np. pierwsza opcja jest <option>1</option> i dla 1 przypisany jest tekst: 1111 i trzeba go zaznaczyć najpierw, żeby to się wyświetliło - a jak zrobić, żeby od razu po wejściu na stronę wyświetlał się ten przypisany tekst dla pierwszej opcji ?

@@UP. Poradziłem, jeszcze raz dzięki.
adgad
Witam, to chyba właściwy temat smile.gif
Mam taki kod:
  1. <select name="wybor">
  2. <option onclick="document.getElementById('opcja2').style.display='none'; document.getElementById('opcja1').style.display='none'">Jakiś wybór</option>
  3. <option value="opcja1" onclick="document.getElementById('opcja1').style.display='block'; document.getElementById('opcja2').style.display='none'">Opcja 1</option>
  4. <option value="opcja2" onclick="document.getElementById('opcja2').style.display='block'; document.getElementById('opcja1').style.display='none'">opcja2</option>
  5. </select>
  6. <div id="opcja1" style="display:none;">Wybór opcji1</div>
  7. <div id="opcja2" style="display:none;">wybór opcji2</div>
  8. </form>

Problem jest taki że na wszystkich przeglądarkach co mam: ie8, opera 12.01, ff ten kod działa. Problem jest z google chrome. Domyślam się że jest tu problem z kodem, mógłby ktoś podpowiedzieć co tu zmienić żeby chrome akceptował taki kodzik?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.