Mam mały dylemat. Może ktoś ukierunkuje mnie jak to zrobić.
Docelowo chciałbym stworzyć formularz za pomocą którego chciałbym przyjmować zlecenia na reklamy. Jedno z pól formularza zlecenia to numer edycji gazety w której ma się ukazać reklama. Chciałbym, żeby wpisywanie numerów gazet wyglądało np. tak: 2;3;4;5;6;12;14;16;32;33;34;34;36 <- każda liczba to numer gazety w której ma ukazać się reklama z danego zlecenia (obecnie pole mam typu VARCHAR).
Mój dylemat zaczyna się w momencie gdy pomyślę sobie o przypadku gdy chciałbym wyciągnąć wszystkie zlecenia które zawierają numer np. 4 dla jednej konkretnej gazety (jest ich 5).
Do głowy przychodzi mi tylko jedna opcja... rozbić ciąg znaków (poprzez średnik -

Tyle, że boję się jednak, że gdy będą zlecenia do 5 gazet np. na cały rok to wtedy jednym zleceniem program musiałby wykonać sporo tych INSERTÓW...
5 gazet * 52 numery w roku = 260 insertów na jedno zlecenie? ehhhh
P.S Myslałem sobie, żeby dla samych gazet stworzyć tablicę "tytuy_gazet" i połączyć ją z tablicą "zlecenia" wiele do wielu. Powstała by wówczas "tytuly_gazet_has_zlecenia" z której wyciągałbym sobie zlecenia poprzez gazety. Dałoby się również podpiąć pod "tytuly_gazet_has_zlecenia" dodatkową tablicę z numeracją gazet, ale to chyba nie w tę stronę zmierza. Ogólnie i tam trzebaby robic równie dużo instertów...
Jakies wskazówki?
Dziękuję z góry i pozdrawiam