Przeglądałem ten wpis, ale nie bardzo wiem jak dodać te funkcje (i czy warto, bo wpis raczej już wiekowy, nawet sam autor to napisał). http://mijagi.eu/2011/09/zabezpieczenie-skryptu-uploadu/
<?php include('mysql.php'); include('functions.php'); { if(!$_POST['tytul'] || !$_FILES['obrazek']['name']) { echo '<b>Nie wypełniono pola z tytułem lub obrazkiem!</b><br/><a href="add.php">« Powrót</a>'; } else { //UPLOAD OBRAZKA if($sp1[1] == "gif" or $sp1[1] == "jpg" or $sp1[1] == "JPG" or $sp1[1] == "GIF" or $sp1[1] == "jpeg" or $sp1[1] == "JPEG" or $sp1[1] == "png" or $sp1[1] == "PNG") { $uploaddir = './img/'.$data_img.'-'; $_FILES['obrazek']['name'] = przyjazny_string($_FILES['obrazek']['name']); { //Zmiana rodzielczości obrazka if($sp1[1] != "gif" AND $sp1[1]!= "GIF") { $image = new SimpleImage(); $image->load($uploaddir.$_FILES['obrazek']['name']); if($image->getWidth() > 670) { $image->resizeToWidth(670); $image->save($uploaddir.$_FILES['obrazek']['name']); } else { //Zmiana wielkości do tego samego rozmiaru ale z kompresją $image->resizeToWidth($image->getWidth()); $image->save($uploaddir.$_FILES['obrazek']['name']); } } ////////////////////////////// $obrazek='./img/'.$data_img.'-'.$_FILES['obrazek']['name']; // $zrodlo=htmlspecialchars($_POST['zrodlo']); $zapytanie = "INSERT INTO `images` (`image_id`, `title`, `image`, `date`, `type`) VALUES ('', '$tytul', '$obrazek', '$data', 'obrazek')"; echo '<b>Obrazek został pomyślnie dodany!</b><br/> <a href="./index.php">« Strona Główna</a>'; } else { } } else { echo '<b>Nie wybrano żadnego obrazka bądź jego format jest niedozwolony!</b><br/><a href="add.php">« Powrót</a>'; } //KONIEC UPLOAD OBRAZKA } } else { ?> <?php if($_GET['co']=='obrazek' || !$_GET['co']) { ?> <form action="./add.php?co=obrazek" method="post" enctype="multipart/form-data"> Title: <input class="pole" type="text" name="tytul"> <br> Add image: <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="<?php echo $ustawienia['max_file_size']*1024; ?>" /> <!--maksymalna wielkość pliku w bajtach--> <input name="obrazek" type="file" /> <span style="color:#595959">(max. <?php echo $ustawienia['max_file_size']; ?>KB)</span> <br> <input type="submit" name="submit_obrazek" class="button" value="Send" /> </form> <?php } } ?>