Kokoszz
15.04.2012, 08:03:01
witam
mam pytanie jak w tytule tematu - czy istnieje jakieś IDE dla php? Coś ala Visiual Studio? Chcę napisać stronę w php, ogólnie popracować i potrenować, wcześniej siedziałem w C#. Czy jest coś takiego? A jak tak, to które jest najlepsze?
pzdr!
lukasz_os
15.04.2012, 08:13:33
Netbeans lub Eclipse dla PHP
Kokoszz
15.04.2012, 08:17:10
poszperałem coś i poszukuję czegoś na wzór
http://www.codelobster.com/php_editing.htmlczy w netbeansie lub eclipse będę miał podpowiadanie składni jak w przykładzie powyżej?
A jakie opinie są o codelobsterze? Warto go ściągnąć i na nim pracować?
lukasz_os
15.04.2012, 08:19:25
Jest podpowiadanie skladni oraz chmurki z podpowiedziami jakie dana funkcja przyjmuje parametry(w Netbeans na pewno). Co do tego co wyszukaleś to pierwszy raz o tym słyszę
viking
15.04.2012, 08:25:35
tolomei
15.04.2012, 08:25:40
Ja także korzystam z NetBeans.
Kokoszz
15.04.2012, 08:25:59
a jeszcze tak a propo netbeans oraz eclipse - w którym się łatwiej połapać? Chodzi mi o ewentualny kombajn zawierający miliard funkcji, w których mozna się ostro pogubić. Do tego, takie trochę pytanie as newbie as hell - w netbeansie można robić całościowy projekt? Typu - podstrony php, pliki css, pliki html itp. Czy jest jakaś kompilacja? Uruchamiana w przeglądarce, czy jak to działa? Potrzebny jest jeszcze jakiś serwer ala wamp? Co z bazami danych? Da radę zrobić je też w netbeansie lub eclipse tak aby IDE korzystał bezpośrednio z nich przy pisaniu plików php?
pzdr!
tolomei
15.04.2012, 08:37:22
Przy NetBeansie masz wiele użytecznych funkcji, w tym wiele API do różnych web services, automatyczne tworzenie metod magicznych, automatyczne dodawanie setterów oraz getterów przy skomponowanej liście właściwości klasy, dostęp do baz danych pośrednio z poziomu samego IDE, praca na zasobach zdalnych i automatyczny zapis (S)FTP. Oczywiście podpowiadanie składni, wyświetlanie dokumentacji php przy pisaniu funkcji.
Jest na prawdę dobrze, tylko jeden minus - czasem na NetBeansa trzeba chwilkę poczekać. Jakby był szybszy - to byłby ideał.
Na Eclipse z PDT nie pracowałem jeszcze, a to chyba najważniejsza konkurencja jeśli chodzi o IDE dla PHP, więc popytaj jeszcze o to środowisko.
Pozdrawiam.
lukasz_os
15.04.2012, 08:38:34
Może pokolei:
1. Tak - w Netbeans możesz stworzyć cały projekt. Obsłuży szystkie rozszeżenie plików jakie wymieniłeś.
2. Nie jest to kompilacja uruchamiana w przeglądarce. Jest to zewnętrzny program. Masz taki przycisk jak Run, po wciśnieciu którego strona index projektu odpala się w przeglądarce. Przegladarke wybierasz przy instalacji.
3. Tak - potzrebujesz serwera www zainstalowanego na komputerze. W opcjach Netbeansa ustawiasz adres serwera(domyślnie jest localhost).
4. Nie - bazy danych działaja w zupelnie inny sposób. odwołania do tabel musisz pisać "z palca".
fizzlebubble
15.04.2012, 08:53:17
Dołączę się do tematu. Korzystałem z Netbeansa jakiś czas, jako kombajn sprawdza się doskonale, ale za cenę pochłaniania pamięci... Czy jest może jakaś skrajnie minimalistyczna alternatywa z podpowiadaniem i kolorowaniem składki?
tolomei
15.04.2012, 08:55:48
Cytat(lukasz_os @ 15.04.2012, 09:38:34 )

4. Nie - bazy danych działaja w zupelnie inny sposób. odwołania do tabel musisz pisać "z palca".
Piszemy z palca tak - ale w jakimś tam stopniu mamy pośredni dostęp do bazy:
http://netbeans.org/kb/docs/php/wish-list-...html#CreateUser
crocodillo
15.04.2012, 10:19:51
Netbeans jest wspaniałym kombajnem, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że jest darmowy. Ma jednak jedną zasadniczą wadę: napisany jest w javie.
Osobiście preferuję PhpEd, ale jest to płatny edytor (wersja podstawowa ok $100).
Cytat(haerde @ 15.04.2012, 08:53:17 )

Dołączę się do tematu. Korzystałem z Netbeansa jakiś czas, jako kombajn sprawdza się doskonale, ale za cenę pochłaniania pamięci... Czy jest może jakaś skrajnie minimalistyczna alternatywa z podpowiadaniem i kolorowaniem składki?
Notepad++ dobrze koloruje i ma podpowiadanie, ale niezbyt rozbudowane.
tolomei
15.04.2012, 10:26:31
Notepad++ jest dobry jako zamiennik notatnika do codziennego użytku.
Jednak, aby bazować na nim przy pisaniu większych skryptów to musiałby mieć jeszcze troszkę więcej funkcji. Podpowiadanie składni na pewno. Jakby wyskakiwał spis parametrów funkcji to już bajka.
Kokoszz
15.04.2012, 12:05:52
pobrałem sobie netbeansa i pojawiają się nowe sprawy:
-Czy wystarczy Krasnal jako serwer www? jeśli tak, to jak zmusić netbeansa do współpracy z krasnalem?
-Jak utworzyć bazę danych mysql i ew. stworzyć w niej nową strukturę + wypełnienie jakimiśtam danymi.
lobopol
15.04.2012, 12:10:33
-Wystarczy, ale lepiej zainstaluj wamp/xamp prostsze i lepsze
-Opcji masz 2:
--ręcznie pisać komendy sql w konsoli lub przy pomocy php
--użyć jakiegoś ide do zarządzania bazą (heidiSql, mysqlworkbench, phpmyadmin itp.)
lukasz_os
15.04.2012, 12:13:21
Krasnal to przezytek zainstaluj sobie np najnowszą wersję Wampa:
http://www.wampserver.com/en/Po instalacji Netbeansa i Wampa tworzysz nowy projekt jako "New project with existing sources" i podajesz ścieżkę do katalogu www np " C:/wamp/www/projekt1".
Co do zarządzania bazą dani\ych poprzez Netbeans - nie wiem. Zawsze robiłem to poprzez phpmyadmin:
http://localhost/phpmyadmin
tolomei
15.04.2012, 12:17:35
Cytat(lukasz_os @ 15.04.2012, 13:13:21 )

Co do zarządzania bazą danych poprzez Netbeans - nie wiem. Zawsze robiłem to poprzez phpmyadmin:
http://localhost/phpmyadminJa też z tych wynalazków nie korzystam.
Tylko pisałem, że istnieją
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.