Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wykonywanie skryptu na innym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kszysiu
Witam
Jeśli pytanie jest "laickie" albo coś proszę o wyrozumiałość.

zastanawiam się jak zrobić takie coś:

Serwer 1 ma zmienne:

$zmienna1=1
$zmienna2=2

przekazuje on do drugiego serwera te zmienne (oddzielna maszyna fizyczna) a ten po prostu robi takie coś:

$suma=$zmienna1+$zmienna2

i zwraca tą zmienną do serwera pierwszego (żeby w pierwszym istniało to jako ta zmienna)

Jak takie coś wykonać najlepiej w jak najmniej skomplikowany sposób?

pozdrawiam
Krzysztof
Ulysess
może śmieszne rozwiązanie ale wydaje się dosyć pierwsze
przypuśćmy że takie coś ma wykonywac sie co jakiś czas/ o określonej porze więc wykorzystamy do tego CRONa
CRON wykonuje na 1 serwerze skrypt pobranie.php
zadaniem tego skryptu jest wejście na strone z serwera 1 np dane.php dzięki bibliotece CURL
pobranie jakiś tam danych dzięki preg_match , dodanie czy wykonanie tam innej operacji oraz POSTem (też wykorzystując biblioteke CURL) wyslanie do pliku upload.php który znajduje się na serwerze 1 obliczeń jakie tam miały się wykonać i zapisanie w bazie/pliku

plik dane.php który znajduje się na serwerze 1 miałby za zadanie pobierać tam jakieś dane z bazy i wyświetlać je aby skrypt z serwera 2 -> pobranie.php mógł pobrać dane.
Tylko tak jak mówiłem to skrajny sposób, przypuszczam że służą do tego inne rozwiązania smile.gif
Mackos
Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie coś takiego:
Na serwerze1 wywołujesz funkcję:
  1. $zmienna = fopen("http://twoj_serwer2/index.php?zadanie=dodaj&zm1=1&zm2=2, 'r');

Jest to najprostsze rozwiązanie, i chyba jedno z optymalniejszych
Kszysiu
Przepraszam że odpisuje dopiero dziś ale po prostu nie miałem czasu żeby zająć się moim mini projektem...

Jako że moja wiedza na temat PHP jest slaba (nie znam "slangu" i pojęć praktycznie wgl) bardzo mi się spodobała wersja Mackos'a. Po prostu czytamy tą stronę jak plik?smile.gif
Powiedzmy, że wywołanie strony zwraca coś takiego:
  1. 23
  2. 231
  3. 13
  4. 321

czyli po prostu 4 liczby jedna pod drugą - da się to jakoś prosto np. zapisać do tabeli? tak żeby później wykonać na tym proste obliczenia, np znaleźć największa, najmniejszą, średnią z nich.

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi:)
Mackos
No to analogicznie jak masz fopen, to przyda się fgets
toaspzoo
Zapisujesz do tablicy explode("\n", $zmienna);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.