Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Konwersja pliku .mp3 do .ogg "w locie"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qrzysztof
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem dodania dźwięku do mojej strony (jeśli w tym momencie masz już ochotę coś napisać, weź trzy głębokie oddechy i ochłonij).

Ze wszystkich rozwiązań najbardziej spodobało mi się użycie HTML 5.

1.  
  2. <audio controls="controls">
  3. <source src="audio.mp3" type="audio/mpeg" />
  4. <source src="audio.ogg" type="audio/ogg" />
  5. <embed height="50px" width="100px" src="audio.mp3" />
  6. </audio>

Ludzie używający starszych przeglądarek nie mieliby dostępu do tej funkcji, co dla mnie jest jak najbardziej ok.

Pojawił się natomiast inny problem. Firefox nie obsługuje formatu .mp3 tylko .ogg. Wymaganie od moich użytkowników aby przesyłali pliki w formacie .ogg (bo będą to dźwięki uploadowane przez użytkowników) to już zdecydowanie zbyt wiele. Potrzebuję więc czegoś, co podczas uploadu skonwertuje mi plik do formatu .ogg.

W przypadku grafiki sprawa jest prosta, istnieją rozszerzenia php typu Imagick, dzięki którym można "w locie" konwertować przesyłaną grafikę. A jak najłatwiej konwertować pliki dźwiękowe? Dodam, że korzystam z hostingu nazwa.pl.
zbig
Witam !

FFMPEG

To powinno zadzialac :

ffmpeg -i audio.mp3 -acodec libvorbis audio.ogg

Pozdrawiam

[edit]

Oczywiscie jezeli masz mozliwosc instalowania wlasnych programow na serwerze.
qrzysztof
No tak. Problemem pozostaje hosting. Ja co prawda mam bardzo małe potrzeby (limit 1 MB na plik by mi nawet wystarczył), ale chyba raczej mi tego nie zainstalują. Wątpliwe, bo z tego co widzę, w Polsce nikt nie oferuje dzielonego hostingu z ffmpeg. Fajnie gdyby było jakieś rozwiązanie, które nie wymaga własnego lub wydzierżawionego serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.