Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]phpThumb() problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
favik
Witam,
mam problem z biblioteką phpThumb a konkretnie z przykładem jej użycia phpThumb.demo.object.php
jest tam fragment kodu:
  1. // here you must preface each option with "config_"
  2. $phpThumb->setParameter('config_output_format', 'jpeg');
  3. $phpThumb->setParameter('config_imagemagick_path', '/usr/local/bin/convert');
  4. //$phpThumb->setParameter('config_allow_src_above_docroot', true); // needed if you're working outside DOCUMENT_ROOT, in a temp dir for example
  5.  
  6. // generate & output thumbnail
  7. $output_filename = './thumbnails/'.basename($_FILES['userfile']['name']).'_'.$thumbnail_width.'.'.$phpThumb->config_output_format;
  8. if ($phpThumb->GenerateThumbnail()) { // this line is VERY important, do not remove it!
  9. $output_size_x = ImageSX($phpThumb->gdimg_output);
  10. $output_size_y = ImageSY($phpThumb->gdimg_output);
  11. if ($output_filename || $capture_raw_data) {
  12. if ($capture_raw_data && $phpThumb->RenderOutput()) {
  13. // RenderOutput renders the thumbnail data to $phpThumb->outputImageData, not to a file or the browser
  14. mysql_query("INSERT INTO `table` (`thumbnail`) VALUES ('".mysql_escape_string($phpThumb->outputImageData)."') WHERE (`id` = '".$id."')");
  15.  

a konkretnie:
  1. $output_size_x = ImageSX($phpThumb->gdimg_output);
  2. $output_size_y = ImageSY($phpThumb->gdimg_output);

wyrzuca mi błąd:
  1. Warning: imagesx(): supplied argument is not a valid Image resource in /home/.../public_html/test/phpThumb/demo/phpThumb.demo.object.php on line 60
  2.  
  3. Warning: imagesy(): supplied argument is not a valid Image resource in /home/.../public_html/test/phpThumb/demo/phpThumb.demo.object.php on line 61

tak jakby wcale nie dało się dobrać do $phpThumb->gdimg_output, lub nie był poprawnie skonstruowany. Prześledziłem funkcje klasy RenderOutput() i RenderToFile() i tam wydaje się wszytsko ok, jednak nie wiem czemu nie mogę tego wydobyć na zewnątrz. sad.gif Ktoś kto może zna tę klasę mógłby powiedzieć czy podane w przykładnie zastosowanie jest błędne?

A teraz dlaczego chcę się dobrać do $phpThumb->gdimg_output ? Chcę zrobić watermark, ale nie taki trwale niszczący obrazek (jaki można zrobić w phpThumb), tylko na dodatkowym wąskim pasku dodanym u dołu obrazka, dlatego muszę powiększyć wysokość obrazka o te kilka px i tam już dodać własny watermark z pliku i dlatego chciałem to zrobić po zastosowaniu wszytskich poprzednich efektów przez GenerateThumbnail(). Nie znalazłem czegoś takiego w tej klasie.
maniana
Źródłowe img dobrze podane? Patametry miniaturki też?
favik
Ogólnie gdy zakomentuje te dwie linie z $phpThumb->gdimg_output skrypt działa prawidłowo, nie służy on do dodania watermarka, a jedynie do wygenerowania 3 miniaturek o różnych wielkościach. Spodziewałem się, że w zmiennych $output_size_x i $output_size_y będą rozmiary aktualnie generowanej miniaturki, do których potem doliczę sobie parę px na watermark, jednak skrypt rzuca błędem. Cały listing skryptu znajdje się na stronie http://phpthumb.sourceforge.net/index.php?...demo.object.php
Używam ImageMagick, ale czy to było by problemem? Biblioteka może kożystać jednocześnie z GD i ImageMagick.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.