Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Codzienne automatyczne wywołanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
warpech
mam skrypt wyszukujący w bazie danych użytkowników spełniających pewne kryteria i wysyłający do nich e-mail z informacją.

czy istnieje jakikolwiek sposób wymuszenia automatycznego uruchamiania tego skryptu co 24 godziny?

najprościej wyobrazić to sobie tak, że chcę napisać skrypt sprawdzający, kto z użytkowników serwisu ma dziś imieniny i wysyłający do takich osób maila z życzeniami.

wiem, że mogę zincludować mój skrypt w pliku index.php i sprawdzać czy był już uruchamiany tego dnia, a jezeli nie, to działać tak jak opisałem wyżej... ale w tym wypadku stracę dni, w których ani jedna osoba nie uruchomi pliku index.php
kicaj
Zobacz czy masz na servie obsluge Crona...
warpech
wielkie dzięki za wskazówkę, już sobie poradziłem dzieki niej. wszystko ustawiam pod ikoną Cron Jobs w cPanelu
Citral
chciałbym odświeżyc nieco temat bo znalazłem tylko to na ten temat aarambo.gif

w cPanelu jest Cron iakiś, ok... a w iaki sposób można sobie poradzić bez Crona?
dag
Np. sprawdza godzinę na serwerze i jeśli jest równa np. 5:00 to wykonuje, jeśli nie to nie. Jest połowiczne rozwiązanie. Oczywiście skrypt musi być na jakieś ruchliwej stronie, by przy wejściu na nią jakiegoś usera się wykonał. Jest to prosty przykład, nie wygeneruje zbyt wielkiego obciążenia dla serwera. W tym przypadku jest jeden problem user musi wejść dokładnie o 5:00. Jeśli wejdzie później albo wcześniej skrypt się nie wykona.

Gdybyśmy sprawdzali tylko godzinę, a ruch byłby duży to też za każdym razem wykonywał by się. Najlepiej więc wykorzystać choćby pliki do sprawdzania czasu ostatniego wykonywania skryptu.

EDIT: muszę uważniej czytać posty ;-)
Citral
no dobra na takie rozwiązanie to ja wpadłem juz dawno, o tym pisał też Warpech gdybyś dokładnie przeczytał pierwszego posta cool.gif ale jak zauważył ciągle wiąże się to z tym, że kiedy nikt nie wywoła skryptu (żaden user) to zdarzenie nie zaistnieje. Wobec tego czy jest jakaś inna możliwość? Np wykorzystanie jakiegoś programu na serwerze uruchamiającego skrypt?
shpyo
napisać jakiegoś deamona w c/c++?
militis
man crontab

imo innego sensownego wyjscia nie ma. cron zostal napisane specjalnie do takich rzeczy, jest praktycznie chyba na kazdym serwerze, wiec musisz go miec, a jak nie masz, to twoj problem. zalatw konto na takim serwerze gdzie on jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.