Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Liczba userów online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
djgarsi
Witam. Od jakiegoś czasu staram się stworzyć dynamiczną stronę. Niby wszystko idzie jak trzeba, jednak mam pewien problem ze znalezieniem jakichś wskazówek dotyczących pobrania z panelu Google Analytics liczby użytkowników online w czasie rzeczywistym.

Czy ktoś miał do czynienia z tą funkcjonalnością?
GoOx
Ja może nie miałem z tym do czynienia ale mogę Ci powdpowiedzieć jak to zrobić.

A więc. Stwórz plik w którym będziesz aktualizował aktualny czas do bazy danych w jakiejś kolumnie w tabeli użytkowników. Następnie w tym samym pliku stwórz odczyt ile jest użytkowników mieszczących się w zakresie np 2 sekund. Następnie Przez jquery oruchom plik do diva i odświeżaj go np co 2 sekundy. Uzyskasz Użytkowników online w czasie =/- 2 sekundy.
djgarsi
Cytat(GoOx @ 16.07.2012, 14:16:52 ) *

A więc. Stwórz plik w którym będziesz aktualizował aktualny czas do bazy danych w jakiejś kolumnie w tabeli użytkowników. Następnie w tym samym pliku stwórz odczyt ile jest użytkowników mieszczących się w zakresie np 2 sekund. Następnie Przez jquery oruchom plik do diva i odświeżaj go np co 2 sekundy. Uzyskasz Użytkowników online w czasie =/- 2 sekundy.

Czytaj uważnie co napisałem smile.gif Chodzi mi o wykorzystanie Google Analytics smile.gif
franki01
W kilku źródłach wyczytałem, że z google analytics nie można pobierać takich informacji przez żadne API. Z tego powodu właśnie ludzie zmieniali dostawcę usług.

Btw.
Cytat(GoOx @ 16.07.2012, 14:16:52 ) *

http://www.youtube.com/watch?v=kLN7ZafQZdg
djgarsi
Cytat(franki01 @ 16.07.2012, 14:54:09 ) *
W kilku źródłach wyczytałem, że z google analytics nie można pobierać takich informacji przez żadne API. Z tego powodu właśnie ludzie zmieniali dostawcę usług.

No niestety. A mógłbyś polecić jakiegoś innego usługodawcę, który działa podobnie co GA?
franki01
Nie znam niestety nikogo z możliwością sprawdzania przez api ilości userów online. Do tego najlepsze wydaje się trzymanie wszystkiego u siebie na serwerze, ale skoro tego nie chcesz, tu moja pomoc się kończy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.