Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Polskie znaki w wyszukiwanych słowach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
starter91php
Witam,
mam mały problem mój formularz wyszukiwania, po wpisaniu frazy przekierowuje mnie do strony mojastrona.pl/szukaj/slowokluczowe/ i wszystko działa pięknie ładnie, ale kiedy w słowie kluczowym użyję polskich znaków, np. śląsk, formularz zabiera mnie do strny mojastrona.pl/szukaj/śląsk, a wyszukiwarka nie zwraca mi żadnych wyników (a powinna) - obserwowałem kilka innych serwisów, w których to działa bez problemu, dla fraz z polskimi znakami wyszukiwanie działa dobrze.

Przeszukiwana baza danych jest kodowana w charsecie latin2_general_ci (obsługuje polskie znaki).

Możecie mi coś doradzić, aby dla fraz z polskimi znakami wyszukiwanie działało? : )

Pozdrawiam!
untorched
Kodowanie znaków strony jest inne od kodowania znaków bazy danych, co jak widać skutkuje tym, iż nie wyświetla rekordu. Jeśli strona jest kodowana w utf-8 to przekonwertuj bazę na utf-8
starter91php
Hmm, przekonwertowałem moją bazę na utf8_general_ci - a dalej 0 wyników wyszukiwania.

W nagłówku strony mam oczywiście
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Dla pomocy, kiedy przed przekazaniem do funkcji wyszukiwania patrzę, jak wygląda mój przykładowy keyword (śląsk) = %C5%9Bl%C4%85sk
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.