Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]pomoc przy zapytaniu sql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chemiqs
witam wszystkich
pomożcie proszę w tym zapytaniu - gdzie może tkwić błąd.

1. $wstaw=$DB->execute("INSERT INTO ".PREFIX."ogloszenia (id_wydania, id_user, id_kategorii,tresc, tytul, telefon, data_dodania, id_dodatku, zdjecie, cena, liczba_emisji, katalog,liczba_pozostalych_emisji,id_powiazania, status, miejscowosc, data_oplacenia, oplacone, email, cena_klienta, numer_ogloszenia) VALUES('".($nowe_wydanie[0]['id'])."','".$ogloszenia[$i]["id_user"]."', '".$ogloszenia[$i]["id_kategorii"]."','".$ogloszenia[$i]["tresc"]."','".$ogloszenia[$i]["tytul"]."','".$ogloszenia[$i]["telefon"]."','".$ogloszenia[$i]["data_dodania"]."','".$ogloszenia[$i]["id_dodatku"]."','".$ogloszenia[$i]["zdjecie"]."','0','".$ogloszenia[$i]["liczba_emisji"]."','".$ogloszenia[$i]["katalog"]."','".$ogloszenia[$i]["liczba_pozostalych_emisji"]."','".$ogloszenia[$i]["id_powiazania"]."', 'sprawdzone', '".$ogloszenia[$i]["miejscowosc"]."', '".$ogloszenia[$i]["data_oplacenia"]."', '".$ogloszenia[$i]["oplacone"]."', '".$ogloszenia[$i]["email"]."', '".$ogloszenia[$i]["cena_klienta"]."', '".$numer_ogloszenia."')");

wrzuci np 160 rekordów i przy pewnym rekordzie wywala taki błąd:

Numer błędu: 256
Opis błędu: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'C, zasilanie 380/220V, mało używany','Piec hartowniczy','666-666-666','2012-08-2' at line 1
Plik: /home/xxxxx/public_html/xxx.net/includes/DBConnect.inc.php
Linia: 192
Kontekst błędu:
Parametry:

[
'query' : 'INSERT INTO xxx_ogloszenia (id_wydania, id_user, id_kategorii,tresc, tytul, telefon, data_dodania, id_dodatku, zdjecie, cena, liczba_emisji, katalog,liczba_pozostalych_emisji,id_powiazania, status, miejscowosc, data_oplacenia, oplacone, email, cena_klienta, numer_ogloszenia) VALUES(\'190\',\'0\', \'520\',\'Piec hartowniczy, elektryczny, temp.1350\'C, zasilanie 380/220V, mało używany\',\'Piec hartowniczy\',\'666-666-666\',\'2012-08-21 09:35:17\',\'1\',\'\',\'0\',\'2\',\'\',\'1\',\'501\', \'sprawdzone\', \'warszawa\', \'2012-08-21 09:35:17\', \'T\', \'\', \'1500zł\', \'\')',
'tbind' : [],
'tret' : [],
'runForEachRow' : false,
'operacja' : 'INSERT',
'result' : false
]

Wyrzucało mi taki błąd nawet jak wpisywałem tekst w formularzu ale wydawało mi się że insert do bazy będzie inaczej wyglądał - myslalem ze jakos przejdzie smile.gif
Jeżeli usunąłem z tekstu "zasilanie 380/220V" znacznik" / " to poszło ładnie.

Jak to zrobić automatycznie lub jak zmienić zapytanie żęby to zadziałało.
dzieki

kurcze - chyba raczej chodzi o to: temp.1350\'C

ok - juz wiadomo mniej wiecej - trzeba wyeliminować wszystkie ' z ogłoszenia. Monolog tworzę smile.gif
YaQzi
addslashes() przy wpisie, stripslashes() przy odczycie. -> manual
chemiqs
Piękne dzięki YaQzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.