Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Lista rozwijalna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-MarEk-
Witam, zrobiłem stronę na której użytkownik który jest zalogowany na swoje konto poprzez liste rozwijalna wybiera jedną z pośród wielu opcji i następnie poprzez przycisk wysyła te dane do pliku typ.php
Wygląda to tak:

1. <form method="post" action="typ.php">
  2.  
  3.  
  4. <select align="center" name="konkurs1" >
  5.  
  6. <option value="0">0</option>
  7. <option value="1">1</option>
  8. <option value="2">2</option>
  9. <option value="3">3</option>
  10. <option value="4">4</option>
  11. <option value="5">5</option>
  12. <option value="6">6</option>
  13. <option value="7">7</option>
  14. <option value="8">8</option>
  15. <option value="9">9</option>
  16. </select> &nbsp;&nbsp;
  17.  
  18. <select align="center" name="konkurs1" >
  19.  
  20. <option value="10">0</option>
  21. <option value="11">1</option>
  22. <option value="12">2</option>
  23. <option value="13">3</option>
  24. <option value="14">4</option>
  25. <option value="15">5</option>
  26. <option value="16">6</option>
  27. <option value="17">7</option>
  28. <option value="18">8</option>
  29. <option value="19">9</option>
  30. </select> &nbsp;&nbsp;
  31.  
  32.  
  33.  
  34. <br /> <br />
  35. 14 Stycznia 2012 godz.14:45 <br /> <br />
  36.  
  37. <input type="submit" value="Wyślij!">
  38. </form>

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak powinien wyglądać skrypt w pliku typ.php, który będzie zapisywał te dane w nowym katalogu utworzonym na serwerze? Szczególnie chodzi mi aby w nazwie pliku na pierwszym miejscu był login pod którym jest zarejestrowany (wygląda to tak jak tworzy się nowego usera, to początek nazwy to jest login pod jakim ktoś sie zarejestrował w folderze users) a zaraz po nazwie użytkownika był wybór jakiego dokonał.
Dzięki za wszelkie rady
Helid
Utworzenie katalogu:
  1. <?php
  2. $nazwa_katalogu = md5(microtime());
  3. mkdir($nazwa_katalogu);
  4. ?>

http://php.net/manual/en/function.chmod.php -> nadanie praw zapisu
Zapis do pliku - http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=19

-MarEk-
Sprawa wygląda trochę inaczej, folder mam już utworzony, teraz chcę aby użytkownik który jest zalogowany po wybraniu którejś z wielu opcji formularza zapisywany był w tym folderze. Do tego chciałem aby skrypt tworzył w tym folderze plik którego nazwa by zaczynała się, od tego co wybrał użytkownik z formularza a na końcu jego Nick pod jakim jest zalogowany, abym mógł wiedzieć który z użytkowników dokonał takiego wyboru.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi
b4rt3kk
Nie wiem w jaki sposób przechowujesz nazwę użytkownika, ale jeśli w sesji np. $_SESSION['user'] to masz już pierwszą część nazwy, druga to $_POST['konkurs1'], tworzysz stringa:

1. $extension = 'txt'; // wybierz sobie jakieś rozszerzenie pliku dowolne
  2. $nazwaPliku = $_SESSION['user'] . '.' . $_POST['konkurs1'] . '.' . $extension;
  3. $katalog = 'folder/'; // w jakim folderze chcesz to zapisać? podobno już masz utworzony
  4.  
  5. // tworzysz teraz nowy plik
  6. $plik = fopen($katalog . $nazwaPliku, 'w');
  7. fclose($plik);
-MarEk-
Dzięki Bartek, po małej modyfikacji pod mój plan wszystko pięknie działa. Dokładnie o to mi chodziło.
A przy okazji nie wiesz jak zrobić aby automatycznie wylogować użytkownika, który dłuższy czas nic nie robi bądź przez przypadek zamknął przeglądarke?

Dzięki za odpowiedź.
b4rt3kk
Jeśli użytkownik zamknął przeglądarkę to sesja wygasa automatycznie, chyba, że przechowujesz zmienne w cookies. Co do automatycznego wylogowania zapisz sobie czas zalogowania w bazie danych, bądź ciasteczku i sprawdzaj czas obecny przyrównując go do zapisanej wartości przy każdej akcji użytkownika, jeśli różnica będzie większa niż przez Ciebie z góry założona niszczysz sesję (session_destroy()).
-MarEk-
dzięki serdecznie, problemy rozwiązane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.