Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Mod_rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
b4rt3kk
Witam,
mam problem z przyjaznymi linkami, początkowo dla testu wstawiłem tylko:

1. Options FollowSymLinks
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteRule ^index.html$ index.php [L]

no i niestety nie daje to żadnego efektu, link jaki był taki jest... Napisałem do pomocy technicznej od hostingu i mi napisali, że jest źle sformułowane wyrażenie regularne. Niby w którym miejscu?

index.php to istniejący plik na serwerze w głównym katalogu, natomiast chce żeby wypisywało w adresie index.html. I tak np. zamiast:

www.adres.pl/index.php żeby wyświetlało www.adres.pl/index.html

rocktech.pl
Witam.

Wyrażenie jest ok.. Dzieje się parę rzeczy a to esencja z rewrite_log:

Kod
127.0.0.1 - - [29/Aug/2012:11:20:03 +0200] applying pattern '^index.html$' to uri 'index.html'
127.0.0.1 - - [29/Aug/2012:11:20:03 +0200] rewrite 'index.html' -> 'index.php'

Zakładam, że po wpisaniu www.adres.pl/index.php chcesz osiągnąć zmianę adresu?
b4rt3kk
Tak właśnie, jakie dać RewriteRule czy tam RewriteCond, żebym nie musiał zmieniać wszystkich linków, tylko po otwarciu adres.pl/index.php automatycznie przeskakiwało na adres.pl/strona_glowna. Da radę tak zrobić? Bo mi coś wyskakuje o pętli przekierowań i nie chce wyświetlać strony.
rocktech.pl
W ten sposób.

[APACHE] pobierz, plaintext
  1. RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/index.php
  2. RewriteRule (.*) strona_glowna [R=301,L]
[APACHE] pobierz, plaintext
b4rt3kk
Wywaliło mi http://adres.pl/home/adres/public_html/strona_glowna czyli całą ścieżkę. Może mógłbyś mi polecić jakiś tutorial czy manual dla tego zagadnienia? Dopiero zaczynam się tym bawić.
dr_NO
A mi sie wydaje że kolega chce by wszystko się automatycznie zrobiło smile.gif
A wpisz: adres.pl/index.html i sprawedź czy działa snitch.gif

To że coś działa, nie oznacza że działa tak jak Ty myslisz, przepisywanie które wykonałeś, to jedynie dopuszczenie drugiej możliwości, i index.php i index.html będzie działać.
b4rt3kk
No właśnie tak, samo RewriteRule działa, czyli jak wpisze adres.pl/strona_glowna to wyswietla sie to co powinno i adres jest elegancki, tyle że muszę zmieniać w takim przypadku wszystkie linki na stronce, a mi się nie chce, poza tym łatwo coś pominąć. Chciałbym uzyskać coś takiego, że gdy kliknę link który odsyła załóżmy do adres.pl/index.php następowało automatyczne przekierowanie na adres.pl/strona_glowna, musi być taka możliwość, kombinuję cały czas i nic... ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.