Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Zliczenie nieznanych wpisów z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradkw
Witam. Wiekszosci z Was wyda sie to banalne ale szukam informacji na temat zliczenia wpisow w bazie zakladajac ze ja ich nie znam - np numerow IP.

mam statystyki dodajace duzo informacji do bazy za kazdym razem kiedy ktos wchodzi na strone i teraz chcialbym zliczyc ile razy kazdy z numerow IP wystapil w bazie oraz zliczyc ile bylo UNIKALNYCH adresow IP.

Moglibyscie mi podpowiedziec jak to zliczyc? Z gory dziekuje! Pozdrawiam!
peter13135
  1. SELECT ip, count(ip) AS ile_razy_wystapil FROM tabela GROUP BY ip
konradkw
przepraszam ale nie do konca rozumiem, mozesz to troszke rozwinac?
b4rt3kk
  1. SELECT COUNT(DISTINCT ip) FROM tabela

Zapytanie zlicza unikatowe (słowo kluczowe DISTINCT) wartości dla pola ip, jako wynik otrzymujesz liczbę.
konradkw
no i to odda ilosc unikalnych IP czy ilosc odwiedzin kazdego z nich? potrzebuje obie rzeczy jesli to mozliwe?
b4rt3kk
To co ja napisałem zlicza unikatowe odwiedziny stronki, to co kolega wyżej coś takiego adres_ip => liczba odwiedzin.
konradkw
  1. $zliczip = mysql_query ("SELECT COUNT(DISTINCT `ip`) FROM `violin_licznik`")
  2.  
  3. echo $zliczip;

Czy to ma sens?
peter13135
Oczywiście, że nie. Najpierw dowiedz się jak pobrać "cokolwiek z bazy", a dopiero potem otwórz ten temat i skorzystaj z naszych wskazówek.
konradkw
znam podstawowe zapytania baz danych ale z takim sie jeszcze nie spotkalem - dlatego o nie pytam. niema potrzeby robic ze mnie idioty. Po to pytam zeby sie nauczyc przeciez..
b4rt3kk
  1. $row = mysql_fetch_row($zliczip);
  2. echo $row[0];
peter13135
Podstawowe zapytania może i znasz, ale jak pobierać dane z bazy danych za pomocą php już nie koniecznie. A wnioskuję to po tym, że próbujesz wyświetlić obiekt typu resource, tak jakby to był jakiś string, czy integer.
konradkw
do b4rt3kk:

sprawdzilem tak:

1. $zliczip = mysql_query ("SELECT COUNT(DISTINCT ip) FROM violin_licznik")
  2. $row = mysql_fetch_row($zliczip);
  3.  
  4.  
  5. echo $row[0];

i tak:

1. $zliczip = mysql_query ("SELECT COUNT(DISTINCT ip) FROM violin_licznik")
  2. while ($row = mysql_fetch_row($zliczip))
  3.  
  4. { echo $row[0]; }

i niestety dostaje taki blad:

1. Parse error: syntax error, unexpected T_WHILE

do peter13135 - zabierz prosze swoje madrosci w inne miejsce bo zamiast pomagac, psujesz powietrze.

Dziekuje z gory!

...
b4rt3kk
Nic dziwnego, brakuje średnika na końcu linii. smile.gif

1. $zliczip = mysql_query ("SELECT COUNT(DISTINCT ip) FROM violin_licznik");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.