Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Numerowanie zależne od wybranego typu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojciechu
Witam,

Chciałbym stworzyć stronę, na której mógłbym:
  • zalogować się w oparciu o sesję (zrobione)
  • wybrać z list rozwijanych odpowiedni rodzaj dokumentu (listy powiązane z sobą)
  • po wybraniu odpowiedniej pozycji i wciśnięciu przycisku mieć wyświetlony numer kolejny numer dla danego dokumentu, datę, login osoby zalogowanej
  • po wciśnięciu innego przycisku mieć widok wszystkich wpisów dla danego typu dokumentu

Do zalogowania się wykorzystałem skrypt http://tutorialzine.com/2009/10/cool-login...tem-php-jquery/

Nie za bardzo wiem też jak uniknąć problemu, gdy dwóch użytkowników będzie zalogowanych jednocześnie i będą chcieli ten sam dokument 'wygenerować'.

Zależy mi na jak najprostszej bazie - ktoś mógłby mi pomóc jak podejść do tego tematu? nerdsmiley.png
b4rt3kk
Ciężko mi wywnioskować na czym to miałoby polegać? Możesz jakoś jaśniej?

Cytat
wybrać z list rozwijanych odpowiedni rodzaj dokumentu (listy powiązane z sobą)

Pobierasz dane z bazy (czy z innego miejsca? może to są pliki na serwerze?) i zwyczajnie generujesz listę.
Czy te dokumenty mają być otwierane do edycji (czy tylko odczytu) przez każdego użytkownika?

Cytat
po wybraniu odpowiedniej pozycji i wciśnięciu przycisku mieć wyświetlony numer kolejny numer dla danego dokumentu, datę, login osoby zalogowanej

Numer dokumenty, jak i nr kolejnego pobierasz z bazy (?), datę możesz odczytać poprzez funkcję php, login zapewne przechowujesz w sesji?

Cytat
po wciśnięciu innego przycisku mieć widok wszystkich wpisów dla danego typu dokumentu

Też odczytujesz z bazy (?) lub innego miejsca.

Cytat
Nie za bardzo wiem też jak uniknąć problemu, gdy dwóch użytkowników będzie zalogowanych jednocześnie i będą chcieli ten sam dokument 'wygenerować'.

Hmm, albo blokujesz zapis, albo tak tworzysz bazę, by jeden użytkownik nie przeszkadzał drugiemu.
wojciechu
Hej,

W bazie powinny być dostępne kategorie i podkategorie. Listy rozwijane, po wyborze odpowiedniej kategorii i podkategorii powinny 'poinformować' o tym, który dokument został wybrany i na tej podstawie wygenerować kolejny numer dla danego typu dokumentu.

Nie mogę tutaj zastosować ostatniej pozycji z tabeli (MAX), gdyż tak jak pisałem, więcej użytkowników może równocześnie chcieć swój numer dokumentu wygenerować.

Czyli podsumowując: jakim kodem musiałbym opisać przycisk, żeby po jego naciśnięciu dany użytkownik pobrał/zarezerwował numer dokumentu na podstawie list rozwijanych, TYLKO dla siebie, przy założeniu, że wiele użytkowników będzie w tym samym czasie pobierać/rezerwować swoje numery dokumentów?
untorched
Ja do każdego wpisu dodałbym pole ID ostatniej aktualizacji. W momencie edycji zapisywać to id do jakiegoś hidden inputa, a później przy aktualizacji sprawdzać czy się pokrywają. Jeśli nie, to wyrzucić komunikat, że dokument np. został zmieniony i nie można go teraz edytować wink.gif
wojciechu
No ale jak data edycji ma pozwolić na pokazanie tego numeru, który zalogowany użytkownik sobie zarezerwował? Chodzi mi poprostu o to, żeby po wciśnięciu przycisku, utworzył się nowy rekord w bazie i jego numer pojawił się na ekranie, a nie innego użytkownika, który w tym samym momencie również rezerwował numer pod dany typ dokumentu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.