Pierwszy problem jest taki, że. Mam formularz:
<?php // Nawiązuje połączenie i wybiera bazę danych. $dbc = @mysql_connect(DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD) OR die ('Nie mogłem połączyć się z MySQL-em: ' . mysql_error() ); // Jeżeli został wciśnięty przycisk "wyślij" // Jeżeli imię nie wpisane $komunikat .= '<p>Wypełnij pole z imieniem.</p>'; } else { $tresc = ($_POST['tresc']); } //Jeżeli nie ma żadnego błędu $zapytanie = "INSERT INTO news (tresc) VALUES ('$tresc')"; } else { $komunikat = '<p>Przepraszamy za chwilowe usterki. Założenie postaci nie było możliwe. Spróbuj później.</p>'; } } } // Jeżeli są jakieś komunikaty - wyświetl je } // Formularz wysyłania echo' <h2>Tworzenie postaci:</h2> <form action="'.$lokalizacja.'" method="post"> <p><b>Imię</b>: <br /><input type="text" name="tresc" size="35" maxlength="35" /></p> <input type="submit" name="wyslij" value="Stwórz postać" class="przycisk"/> </form> '; $selectedValue = $_GET['s1']; echo' '; ?>
Zrobiłem, wszystko ładnie działa i wysyła do bazy rekord. Tyle, że nie ma PL znaków. Jak zrobić aby czytało PL znaki i... Co zrobić aby wygenerowało datę dzisiejszą kiedy wysyła się formularz? Zrobiłem w bazie typ kolumny "data". I jeszcze z ID. Po wysłaniu formularza aby odpowiednio wpisano ID kolejności dodania.
----------------------------------------------------------
Drugi problem jest taki. Jak zrobić aby wyświetlało najnowsze rekordy bazy tzn. np. 3 2 1 i żeby tylko 3 rekordy się wyświetlały, a nie wszystkie?