Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Biblioteka GD2, funkcja imagettfbbox, duże litery?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Yassate
Witam!

Szperam po necie już jakiś czas i nigdzie nie moge znaleźć choćby wzmianki o takim problemie,otóż funkcja imagettfbbox dobrze (sprawdzone w JS) mierzy mi długość ciągu znaków, ale tylko jeżeli litery są małe. Jeżeli w stringu zmienie kilka liter na duże to wartość wyrzucana przez GD-owską funkcję pozostaje taka sama, a powinna być większa. tongue.gif
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Czy to ja może coś źle robię?
Jak ktoś juz próbował kombinować z mierzeniem długości ciągu znaków za pomocą tej funkcji to proszę o jakieś wskazówki albo rozwiązanie biggrin.gif
Z góry dzięki.

Yassate
Kshyhoo
imagettfbbox nie służy do mierzenia długości znaków, tylko do ich wyświetlania na grafice. Pokaż kod i napisz, co chcesz osiągnąć.
Yassate
Cytat z php.net:

"imagettfbbox ? Give the bounding box of a text using TrueType fonts"(...)
"array(...)
0 lower left corner, X position
1 lower left corner, Y position
2 lower right corner, X position
3 lower right corner, Y position
4 upper right corner, X position
5 upper right corner, Y position
6 upper left corner, X position
7 upper left corner, Y position"

Kod mam narazie próbny tylko stworzony do użycia tej funkcji:

1. <?php
  2. $font_file = "DejaVuMonoSans.ttf";
  3. $mystring = "lorem ipsum";
  4. $str_box = imagettfbbox(10,0,$font_file,$mystring);
  5. echo $str_box[2];
  6. ?>

A co do tego co chcę osiągnąć to sprawa ma się tak, że mam tekst i do niego chcę dostosować rozmiar obrazka i dlatego potrzebuje szerokość stringu w pikselach.
Jak napisałem w pierwszym poście, wyrzucana przez funkcję imagettf~ wartość zgadza się z tą wyrzuconą przez funkcję z javascriptu, analizując rozmiar diva z wklejonym tekstem.
Mam nadzieję, że nic nie pogmatwałem ; d Myślę, że da się połapać smile.gif

Yassate

Edit: Nie macie chociaż jakiejś wskazówki jak to zrobić? Byłbym wdzięczny za jakakolwiek pomoc : P
Bump~?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.