Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostęp tylko do wybranej tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotr485
Witam.

Mam utworzoną dużą bazę danych i korzystam z niej na swojej stronie. Chciałbym, aby mój klient miał dostęp do jednej z tabeli i aby w polu np. id_firmy wpisywala mu sie zawsze wskazana przeze mnie liczba,

Chodzi mi abym mogl mu dac dostep do bazy tylko do jednej tabeli z ogranczeniem, jest wogole cos takiego mozliwe technicznie ?
darko
Zły dział. W mysql skorzystaj z grant priviledge
sazian
w pma masz zakładkę uprawnienia, możesz tam ograniczyć dostęp do tabel.

jeśli chcesz żeby dane były dodawane tak jak ty chcesz możesz skorzystać z procedur które będą służyły do robienia insertów - wycinasz uprawnienia do robienia insertów i dajesz do wykonywania procedury wewnątrz której jest insert

uprawnienia do wykonywania procedur daje się tak "grant execute on procedure procName to userName"
Pamiętaj że po każdej zmianie w procedurze musisz nadawać uprawnienia na nowo

ale w tym przykładzie który podałeś wystarczy dać klucze obce
piotr485
Zapomniałem dopisać, że moja strona jest na innym serwerze niż klienta i chciałbym wręczyć klientowi plik connection.php z połączeniem do bazy, ale żeby dodatkowo korzystała ona z innego hasła, żeby mi tam nie namieszał w innych tabelach
webdice
Jeśli korzystasz z Oracle'a użyj VPD. Jeśli z innej bazy to zostaje Ci napisanie jakiegoś API.
Uriziel01
Stwórz w PhpMyAdmin'ie nowego użytkownika i nadaj mu tylko uprawnienia do tabel który klient może edytować, ponadto możesz tam zdefiniować akcje jakie ten użytkownik będzie mógł wykonywać. Możesz nawet skonfigurować ustawienia typu maksymalna ilość połączeń/zapytań na godzinę
webdice
Cytat(Uriziel01 @ 19.09.2012, 11:39:58 ) *
Stwórz w PhpMyAdmin'ie nowego użytkownika i nadaj mu tylko uprawnienia do tabel który klient może edytować, ponadto możesz tam zdefiniować akcje jakie ten użytkownik będzie mógł wykonywać. Możesz nawet skonfigurować ustawienia typu maksymalna ilość połączeń/zapytań na godzinę

W dalszym ciągu nie ma możliwości dodania warunku do zapytania.
alegorn
?
może jeszcze raz, bo nikt chyba nie wie co chcesz osiągnąć.

stworzenie nowego usera, i nadanie mu odpowiednich praw - rozwiązuje ci problem dostępu do pewnego udziału bazy danych.

być może, alternatywą, będzie stworzenie odpowiedniego widoku, i nadanie praw klientowi właśnie dla tego widoku.

j.

edit: pomylilem userow wink.gif ale tresc posta jest ok. w widoku można różne cuda wianki dopisać
Uriziel01
Cytat(webdice @ 19.09.2012, 12:27:22 ) *
W dalszym ciągu nie ma możliwości dodania warunku do zapytania.

Ups, moja wina. Nie doczytałem dokładnie treści pytania (tzn. przeczytałem ale mózg nie sparsował wszystkiego wink.gif ). Przepraszam za zamieszanie.

W takim razie jedynie własny wrapper do obsługi połączenia z bazą danych.

EDIT:

Cytat(alegorn @ 19.09.2012, 12:42:49 ) *
?
może jeszcze raz, bo nikt chyba nie wie co chcesz osiągnąć.

stworzenie nowego usera, i nadanie mu odpowiednich praw - rozwiązuje ci problem dostępu do pewnego udziału bazy danych.

być może, alternatywą, będzie stworzenie odpowiedniego widoku, i nadanie praw klientowi właśnie dla tego widoku.

j.

edit: pomylilem userow wink.gif ale tresc posta jest ok. w widoku można różne cuda wianki dopisać

Hmmm, ale skoro ktoś pyta BARDZO ogólnikowo jak to osiągnąć to raczej nie napisze Sobie automatu tworzacego widoki, chociaż wydaje się to także być rozwiązaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.