Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Java][PHP][MySQL]Menu wyboru mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
slimboot
Na wielu stronach, głownie z ogłoszeniami jest coś takiego, jak wybór zapytania do mysql, by np wyświetlało, oferty w kolejności dodania, lub według ceny, a następnie gdy przechodzi się na inne podstrony, to nadal wybór jest zapamiętany

Jak się coś takiego robi? Czego użyć, do zapamiętania wyboru? czy zapisuje się to w bazie danych i czyta na podstawie ip osoby, która takie zapamiętanie wybrała, czy są jakieś inne prostsze sposoby?

Proszę o podpowiedź, bo muszę coś takiego zrobić, a nie wiem jakiej metody najlepiej jest użyć

skowron-line
Najlepszym sposobem jest przekazywanie wszystkich parametrów wyszukiwania w adresie. Oczywiście trzeba to z głową zaprojektować żeby nie mieć adresów jak spagetii
Shido
Ja rozwiązałem to w postaci linków z GET i po nich zależnie od zmiennej po czymś innym sortuje ( ORDER BY `xyz` ASC lub ORDER BY `xyz` DESC ) ( różne zapytania pod IFami

Natomiast jeżeli chcesz by zapamiętało wybór to masz dowolnie, ciastka, sesje, zapisanie do bazy.
slimboot
Cytat(Shido @ 18.09.2012, 15:54:54 ) *
...Natomiast jeżeli chcesz by zapamiętało wybór to masz dowolnie, ciastka, sesje, zapisanie do bazy.

Ciastka raczej odpadają, bo ktoś może mieć wyłączoną obsługę ciastek, nie chcę też tworzyć sesji, by ułatwić korzystanie z serwisu. Wiec chyba zostaje mi baza danych. Ale w takim wypadku wygląda na to, ze każda osoba, która wejdzie do mojego serwisu, będzie zapisywana w bazie danych, więc tych wpisów może być bardzo dużo, szkoda, ze nie ma prostszej metody, by po rozłączeniu się z moja stroną od razu takie informacje wygasały

b4rt3kk
Cytat
szkoda, ze nie ma prostszej metody, by po rozłączeniu się z moja stroną od razu takie informacje wygasały

Jest taka metoda, użycie sesji i wcale nie utrudnia to korzystania z serwisu, raczej może przysporzyć problemów programiście, ale na pewno nie użytkownikowi. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.