Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP4 na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
karakara
Witam serdecznie, napisałem skrypt dla znajomego w PHP5 z PDO i SQLite3
Okazało się że na serwerze jest jeszcze PHP4 ponieważ stoją tam dość stare strony.

Co można z tym zrobić czy admini mogą łatwo wydzielić katalog w którym będzie dostępne PHP5. A może jest na to łatwiejszy sposób?
kyku
Najlepszym rozwiązaniem byłoby przejście na najnowszą wersje PHP, ale pierwsze warto było by sprawdzić na jakimś serwerze testowym czy nic się nie posypie.
Z postawieniem dwóch wersji PHP na jednej maszynie mógłby być problem (zależy od serwera www, jedynie przy nginx i php fpm/fastcgi widzę szanse na powodzenie - ustawienie różnych wersji na innych portach i odpowiedni config)

Hmm tutaj znalazłem coś o Apache2
http://www.howtoforge.com/apache2_with_php5_and_php4

Zawsze też można postawić ten skrypt na nowej maszynie lub przerobić skrypt smile.gif

Pozdrawiam
redeemer
@kyku: Że niby ma przetestować/przerobić skrypty innych osób?

@karakara: Tak, admini mogą zrobić tak, żeby na jednym serwerze były różne wersje PHP i nie jest to jakiś wielki problem.
karakara
No tak myślałem że mogą ale widocznie admini są zbyt leniwi lub niedouczenie no ale nie można wymagać za dużo od SharedHosting za 200zł rocznie.

Założyli nowy serwer na PHP 5.3 bo nie ma możliwości dwóch PHPów na jednym serwerze i proponują wszystko tam przeniesieć że niby powinno pujść bez problemu, okaże się dzisiaj wieczorem. Z PHP 4 nie miałem do czynienia więc nie wiem jak tu jest z tą ciągłością
erix
Cytat
ale nie można wymagać za dużo od SharedHosting za 200zł rocznie.

Zdziwiłbyś się... Nawet za 100zł/rok niczym nie ustępują droższym.
karakara
no już się zdziwiłem przenosze te skrypty w PHP4 na serwer który od nich dostałem z PHP5.3 i działa wszystko
Co prawda nie było to nic wielkiego np. nie duzy sklep ale działa biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.