Riklaunim
1.09.2004, 18:02:38
Jestem ciekaw jak oceniacie "pakiety" takie jak PEAR, ADOdb czy SMARTY oferujące rozwiązania dotyczące więcej niż jednego zagadnienia (np. SMARTY to nie tylko szablony...).
Bawiłem się ostatnio w Benchmarki (m.in. za pomocą tego:
http://www.xdebug.org/) i wyszło mi np przy Abstrakcyjnych Bazach: ezSQL (około 20%), anyDB, PEAR(60-70), ADOdb(100% czasu ładowania). Te duże ustrojstwa zawierają wiele dodatkowych opcji, które nawet w średnio skomplikowanych skryptach nie są potrzebne... a stosowanie takich gigantów za bezsens

Jakie są wasze opinie?
bregovic
1.09.2004, 19:57:16
To naprawde zalezy od aplikacji. Jesli piszesz ogromna aplikacje ktorej glowna funkcja jest praca na bazach danych to tak -oplaca sie uzywac np adodb czy pear:

b. Jesli natomiast piszesz cos mniejeszego, to wystarczy napisac wlasna klase do obslugi db.
itsme
1.09.2004, 21:53:59
hmm slowo bezsens jest zbyt mocne - wszystkie okolicznosci zasosowania ktoregokolwiek z ww. "wspomagaczy" nalezy rozpatrzyc bardzo indywidualnie ...
i dalsze rozwazanie czy TAK czy NIE nie bedzie mialo zastosowaniach w zyciu ...
mozesz miac bardzo mala strone do ktorej wrzucisz smarty bo jestes przyzwyczajony i wszystko pieknie dzila czasy odpowiednie jestes zadowolony wgrywasz na maszyne ... okazuje sie ze jest to celeron 266 ram 32 dysk 5400 obrotow na ktorym jest jeszcze poczta itd ...
opcji jest tyle ze sie w glowie nie miesci ...
Dokladnie tak jak pisze itsme...
Wszystko zalezy od ogromu projektu. Sam stwierdzilem, ze Smarty sa troche za duze do malutkich projektow, wiec walnalem cos na jego wzor (zeby nie bylo, ze jestem nadgorliwy, szukalem najpierw dlugo czegos co mogloby mi zastapic Smarty w malych projektach, ale jakos nic mi do konca nie pasowalo), tylko kilkukrotnie szybsze. Nie ma moze cachowania, post/pre filtrow i paru innych mniej potrzebnych rzeczy, no ale takie bylo zalozenie.. dzieki temu moze byc szybsze. Ale przy wiekszym projekcie wybiore Smarty (na tyle wielkim, ze mozliwosci mojego systemu nie starcza).
Podobnie z klasami do baz. Z tym, ze w tym przypadku znalazlem cos szybszego od AdoDB dla siebie wsrod gotowcow.