No i teraz tak:
Załóżmy, że przed pętlą mam zmienną w której trzymam 3000 znaków, po pętli 5000 (są to wartości stałe - trzymam w nich pozostały kod html). Łączny limit to 15k znaków. Chciałbym by generowanie tabeli odbywało się do momentu, w którym łączna liczba znaków osiągnie 15k, ale pozostałe informacje (reszta pętli) zapisywały się w kolejnej zmiennej. Czyli znowu 3000 znaków przed, reszta pętli i ostatnia zmienna 5000. Dopiero się uczę i proszę o jakieś rady.
<?php $stmt = "SELECT * FROM tools('$art', $nr, $price)"; $sth = ibase_query($dbh, $stmt); $zastosowanie = ''; $i = 0; $zastosowanie .= "<tr class=\"r3\"><td>Producent:</td><td>Numer:</td><td>Cena:</td></tr>"; while ($row = ibase_fetch_assoc($sth)) { $row_class = table_row_format($i); $zastosowanie .= "<tr class=\"$row_class\"><td>" . $row["PRODUCENT"]. "</td><td> " . row["NUMER"] . " ? " . $row["CENA"] . "</td></tr>"; } ?>
Przypuszczam, że najlepiej będzie zrobić to tak, by po każdym wykonaniu pętli zliczało mi łączną wartość, a następnie sprawdzało czy znaków nie jest więcej niż 15k. Pytanie jednak, jak przerzucić resztę danych do następnej zmiennej (ewentualnie może to być baza danych, w której trzymałbym kod w postaci osobnych rekordów) i co ważne nie ucinać tabeli w dowolnym momencie, tylko zawsze do końca wiersza?
Chciałbym uzyskać coś takiego:
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
A nie np:
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT | NUMER | CENA
PRODUCENT |
i zapis do kolejnej zmiennej.
PS: Dane pobieram bazy z danych fdb, stąd ibase_query.
Sklejam ten kod metodą prób i błędów i nie wiem jak to przeskoczyć.
Dzięki za ewentualną pomoc.