Pytanie jak w tytule. Strona obsługująca parę tysięcy lub nawet parenaście tysięcy użytkowników, oczywiście nie jednocześnie.
Większość zapytań to będzie SELECT, lecz myślę że ok. 10% to INSERT lub UPDATE.
Serwer VPS lub dedykowany tylko pod tą stronę. Nie potrzebuję systemu uprawnień ani innych rozwinięć - jedynie tabele z typami liczbowymi i tekstowymi.
I teraz - aby nie zajechać I/O dysku, ani nie powodować lagów 10s przy ładowaniu strony - jakiej bazy użyć?
Myślałem aby stworzyć parę baz .sqlite do innych zastosowań (jedna do newsów na str. głównej, druga do użytkowników, inna do innej funkcji itd.), albo MySQL - tylko nie wiem (nigdy nie miałem styczności w praktyce z takim projektem) jakby baza się zachowała gdyby nagle, powiedzmy, 100 użytkowników weszło na stronę i skrypt by za każdym razem tworzył połączenie z MySQL...
SQLite blokuje plik przy zapisie więc tutaj może być to trochę kłopotliwe ale sam nie wiem.
Myślałem również o połączeniu, tzn. do tabel które rzadko są aktualizowane (np. użytkownicy) SQLite, a do innych rzeczy MySQL. Albo proces cgi-bin (w C++ umiem kodzić) który żądania update/insert by kolejkował - problem że dane by były po np. parunastu sekundach dodane nie jest istotny, byleby strona się nie zawieszała i nie zwracała 500. Tylko czy przy takim połączeniu nie zajechałbym procesu serwera i interpretera.
Mógłby ktoś doświadczony mi doradzić jakiej bazy użyć do takiego projektu?
Przyznaję się że nie jestem biegły w tym temacie i wolę się spytać fachowców