Szybkim wstępem napisze tylko, że po 4 latach w końcu na poważnie wziąłem się za nauke php i chyba będę tu częstym gościem

Ok problem polega na wylosowaniu 6 niepowtarzalnych liczb z 49. Przedstawie mój sposób rozumowania, a ktoś mam nadzieje powie mi WHY (siedziałem wczoraj do 2 w nocy) to nie działa.
for ($i = 0; $i <= 5; $i++) { //będzie 6 losowań $tablicaliczb[$i] = "$j"; // dla każdego losowania zapamiętujemy wylosowaną liczbę w tablicy aby móc potem porównać z nowo wylosowaną if (in_array($j, $tablicaliczb)) { //sprawdzamy czy w już utworzonej tablicy jest nowo wylosowana liczba $i--; //jeżeli tam jest juz taka liczba, to odejmuję 1 od cyklu losowania, co spowoduje że losowanie z tym samym indexem się powtórzy } else // a jak liczby nie ma w tablicy to ją wyświetl // print_r($tablicaliczb); oglądamy sobie tablice jeżeli mamy ochotę }
No i co nie działa. Szczególnie podoba mi się warunek, że jak liczba znajduje się w tablicy, to odejmiemy 1 od $i, co spowoduje wrócenie dokładnie do tego samego losowania, bo najpierw odejmiemy jeden a potem doda sie 1, i znowu na przykład jesteśmy w 3 losowaniu.
Jak bym mógł poprosić o wskazanie błędu w tym rozumowaniu, widziałem inne rozwiązania, ale czemu to nie działa? U mnie ciągle wykonuje się "if" tak jak by warunek był ciągle poprawny, tak jak by losował ciągle liczbę która juz była wylosowana wcześniej

Dzieki