Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Doctrine2] PrePersist - zatrzymanie procesu dodawania rekordu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
korniks
Witam,

mam jeden problem z którym nie mogę sobie poradzić, mianowicie w modelu zanim zostanie dodany nowy rekord muszę przeprasować zawartość wczytanego pliku.

1. /**
  2.   * @ORM\PrePersist()
  3.   * @ORM\PreUpdate()
  4.   */
  5. public function upload()
  6. {
  7. if (null === $this->file) {
  8. return;
  9. }
  10.  
  11. //testowy tekst który docelowo będzie wczytany z pliku
  12. $text = $this->parseText("tekst");
  13.  
  14. $this->setContent($text);
  15. $this->setName($this->file->getClientOriginalName());
  16.  
  17. unset($this->file);
  18.  
  19. }

Jeżeli zawartość pliku ma nieodpowiednią strukturę zostanie wyrzucony wyjątek. I tutaj jest problem, nie mam pojęcia jak zaniechać dodania nowego rekordu w przypadku gdy ten wyjątek się pojawi. Podobnie w przypadku gdy plik nie zostanie poprawnie wczytany, sam return w prepersist nie za wiele mi pomoże gdyż doctrine i tak spróbuje dodać nowy rekord, co spowoduje błąd bo pole "content" w bazie nie może być null. Istnieje możliwość zrobienia tego w modelu czy może jestem skazany na zrobienie tego w kontrolerze?
-=Peter=-
To powinno być zrobione w walidatorze, zdarzenia prePersist itp. nie do tego służą. Możesz napisać swój customowy lub wykorzystać walidator Callback i stworzyć metodę w modelu, która dokonuje walidacji.
korniks
Wielkie dzięki za pomoc.
thek
Peter dobrze podpowiada. Od tego jest walidator, by na etapie sprawdzania informować o problemach z polem formularza. Plik też takim jest, więc nie ma problemu. Możesz więc albo własny walidator "popełnić" dla tego pola, albo podpiąć się choćby do któregoś eventu przed walidacją.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.