MaryonD
30.10.2012, 13:39:17
Witam. Mój formularz dopuszcza pozostawienie pustego pola i gdy to pole zostanie puste jego zmienna dodaje do bazy rekord ze słowem "brak".
Kolumny nie mogą być UNIQUE ponieważ wiele razy ktoś może zostawiać puste pola i słowo "brak" w bazie będzie się powtarzać.
Problem polega na tym, że potrzebuje dopisać funkcję, która przy dodawaniu kolejnych rekordów sprawdzi mi czy dany rekord już istnieje w bazie i jednocześnie nie będzie brała pod uwage słowa "brak", które to jako jedyne może sie powtarzać. Proszę o pomoc i z góry dziękuje!
nospor
30.10.2012, 13:42:19
Jak czegoś nie ma to do bazy wstawia się NULL a nie tekst "brak".
Wówczas spokojnie możesz na pole założyć UNIQUE.
MaryonD
30.10.2012, 13:46:54
Zgadza się, ale zrobiłem tak dlatego, że z kolei drugi skrypt szuka w bazie danych rekordów i jak znajdzie wyświetla cały wiersz łacznie z rekordami "brak", a jeśli byłyby NULL to mi ich nie wyświetli.
nospor
30.10.2012, 13:48:38
No tak... to zmienia postać rzeczy.... przecież nieziemskim problemem przy wyswietlaniu jest danie warunku, że jesli pole jest puste to w to miejsce wyświetlaj tekst "brak"....
MaryonD
30.10.2012, 15:42:01
Świetnie

To w takim razie prosiłbym jeszcze o podpowiedź:
To jest skrypt do wyszukiwania rekordów, jak go zmienić tak aby wyświetlał "brak" jeśli naptoka rekord NULL?
$wykonaj = mysql_query ("select * from $tabela WHERE pole1='$szukaj' OR pole2='$szukaj'");
while($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj))
echo "Pole 1: ".$wiersz[1], " Pole 2: ".$wiersz[2]."<br>";
nospor
30.10.2012, 16:03:48
Wstawienie tego do siebie pozostawiam już Tobie. Coś mógłbyś przecież zrobic sam
MaryonD
30.10.2012, 17:22:05
Podziękował
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.