Od około ~3-4 lat rozwijam swój własny skrypt sklepu internetowego. Próbowałem już 2-3 razy przejść na jakieś gotowe rozwiązanie, bo rozwój takiego projektu to strasznie czasochłonne zajęcia, a platforma na jakiej go rozwijam (SF 1.0) już się pokryła kurzem. Niestety nawet takie kobyły jak Magento nie są w stanie zaspokoić moich potrzeb, albo jak już są to koszt wdrożenia przekracza mój budżet. Samo odtworzenie rzeczy, które mam w swoim sklepie (i to nie do końca tak jakbym chciał) wyceniono mi na kilkadziesiąt tysięcy ;-(
Tak więc dorastam do decyzji o przepisaniu mojego rozwiązania na nowy framework. Szukam rozwiązania, które umożliwi mi jak najbardziej zautomatyzowanie CRUD (w konfiguracjach z powiązanymi tabelami i takie tam). Backend (czyli to co w sklepie zajmuje najwięcej czasu) w symfony 1.0 oparłem o "admin genarator". Niemniej w wersji 1.0 jest to dość ograniczone rozwiązanie. Wersja 1.4 jest pod tym względem dużo bardziej zaawansowana, dzięki oddzielnemu frameworkowi dla formularzy - po jego zgłębieniu nie ma rzeczy niemożliwych w admin generatorze. Niemniej wersja 1.4 jest już obecnie stara i boję się, że za rok będę miał podobny problem - tj. znów będę musiał myśleć o migracji. Chciałbym mieć jakieś 5-6 lat na rozwój tego projektu.
I tu pojawia się pytanie - jaki framework obecnie pozwala w największym stopniu pisać szybko backend w oparciu o generatory/formularze itp. Sprawy typu wydajność, skomplikowanie frameworka itp nie mają dla mnie znaczenia, bo 90% pracy w sklepie opiera się o backend właśnie. Frontend sklepu w zasadzie jest banalny do napisania. Kluczem dla mnie jest czas, którego nie mam zbyt wiele.
W temacie FW zatrzymałem się na SF 1.4, bo obecnie rozwijam tylko dwa projekty - jeden w sf1.0 i jeden w sf 1.4