Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Newsletter wysyłany jako spam
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
radziopoke
Robię stronę dla pewnego klienta i mam problem z newsletterem gdyż jak go testuje to zawsze ląduje w spamie co wiadomo jest niepożądane.
Musiałem, że jest to wina funkcji mail() więc skorzystałem z bardziej zaawansowanego narzędzia jakim jest PEAR mail i wysyłanie maili przez smtp.
Niestety to rozwiązanie znowu spowodowało uznanie wiadomości jako spam. Poszukałem trochę i dowiedziałem się że autroyzację można przeprowadzić za pomocą DKIM lub DomainKeys. Niestety nie mam pojęcia jak tego dokonać. Może byłby ktoś w stanie po kolei opisać co krok po kroku powinienem zrobić by zastosować jakiekolwiek z tych rozwiązań.
Domena z której pochodzi email została zarejestrowana na home.pl (do konta domeny mam bezproblemowy dostęp jak do maila stworzonego specjalnie dla wysyłanych newsletterów).
A kod php z jakiego korzystam wygląda tak (znaleziony w necie tylko wpisałem w nim swoje dane, których oczywiście tu nie podałem smile.gif )
  1. require_once "Mail.php";
  2.  
  3. $from = "Twoje Imie <mail@nadawcy.pl>";
  4. $to = "Imie Odbiorcy <mail@odbiorcy.pl>";
  5. $subject = "Temat wiadomosci ;)";
  6. $body = "Tresc wiadomosci";
  7.  
  8. $host = "serwer.smtp.com";
  9. $username = "smtp_username";
  10. $password = "smtp_password";
  11.  
  12. $headers = array ('From' => $from,
  13. 'To' => $to,
  14. 'Subject' => $subject);
  15.  
  16. $smtp = Mail::factory('smtp',
  17. array ('host' => $host,
  18. 'auth' => true,
  19. 'username' => $username,
  20. 'password' => $password));
  21.  
  22. $mail = $smtp->send($to, $headers, $body);
  23.  
  24. if (PEAR::isError($mail)) {
  25. echo("<p>" . $mail->getMessage() . "</p>");
  26. } else {
  27. echo("<p>Wiadomosc wyslana!</p>");
  28. }
cudny
Spam wiąże się prawdopodobnie z tematem, treścią lub nazwą domeny i nic na to nie poradzisz.
Proponuję skorzystać z serwisów:
http://mailgun.com/
http://sendgrid.com/

Mają swoje API do mailingu, poza tym w ich gestii jest właśnie dbałość o to aby maile nie były traktowane jako spam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.