temat z uwagi na poziom OOP powinien być w przedszkolu, ale wrzuciłem go do tego działu z racji na temat. W razie problemu proszę o przeklejenie tematu.
Postanowiłem nauczyć się programować obiektowo z racji na niską wydajność aplikacji proceduralnych ale już natrafiłem na problemy, których nie potrafię nigdzie doszukać rozwiązania. Pewnie wiecie, że dobrych materiałów o OO PHP po polsku jest bardzo mało, nie mówiąc już o praktycznych przykładach z życia wziętych (bardzo pomocne są przykłady na marchewkach i żarówkach, pozwalają zrozumieć obiektowość programowania... ironia oczywiście). Próbowałem prostych frameworków, ale dla obiektowego żółtodzioba jest tego trochę za dużo i nie wiadomo za co się zabrać - nie dla mnie póki co, a po drugie wole się sam nauczyć niż korzystać z gotowej klasy. Na takie lenistwo przyjdzie pora jak będę już bardziej zaawansowany w temacie

Postanowiłem zacząć od napisania najprostszej klasy, czyli klasy do obsługi MYSQL. Wszystko spoko, metody działają, pobiera, zapisuje itp. Problem się zaczął gdy chciałem sobie zapisać w nowym obiekcie (obiektach? tablicy obiektów?) kategorie wraz z ich ID (dla zrozumienia: kategorie gier online, bo tego tyczy się mój projekt). No i zaczęły się schody, wszyło na jaw, że jenak dalej nie rozumiem istoty programowania obiektowego choć teorie potrafie recytować od tyłu...
Mógłbym prosić o pomoc, wyjaśnienie powyższego problemu, bądź odesłanie do POMOCNYCH oraz istotnych materiałów? Jak to ma w zasadzie wyglądać? Dla każdej kategorii nowy obiekt a w nim odpowiednie pola (jeśli tak, to jak tworzyć obiekty przy pobieraniu danych z bazy?) czy jeden obiekt a w nim kolejne czy obiekt z tablicą kategorii?
Będę wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam!