Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabela z zapamiętywaniem stanów poprzednich
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
sazian
Witam,
zastanawiałem się ostatnio nad pewnym problemem, a mianowicie jak zapisywać dane w tabeli z zapamiętywaniem stanów poprzednich.
Prosty przykład
mam tabelę kontrahenci z kolumnami idKontrahenta, nazwa, adres
oraz drugą tabelę faktury z kolumnami idFaktury, idKontrahenta, data, ....

i teraz dodaję kontrahenta i wystawiam mu faktury.
Po jakimś czasie kontrahent zmienił adres, czyli robię update na tabelę kontrahenci.
Ale niestety powstaje problem, zostaną zmienione dane w już wystawionych fakturach co jest niewłaściwe.

Rozwiązanie jakie wymyśliłem:
do tabeli z kontrahentami dodaje dwie dodatkowe kolumny: dataOd oraz dataDo które zrazem z idKontrahenta są kluczem głównym.
Robiąc UPDATE de facto tworzę kolejny rekord zmieniając odpowiednio daty
Czyli np.
po dodaniu kontrahenta mam jeden rekord:
idKontrahenta,dataOd,dataDo, nazwa, adres
1 , 01.01.2012, 00.00.0000, 'nazwa 1', 'adres 1'

natomiast po UPDATE mam dwa rekordy
1 , 01.01.2012, 02.02.2012, 'nazwa 1', 'adres 1' <-- rekord historyczny
1 , 02.02.2012, 00.00.0000, 'nazwa 1', 'adres 2' <-- aktualny rekord

Robiąc SELECT z tabeli faktury(złączenie z kontrahentami) muszę dodatkowo uwzględnić przedział czasowy.
Do robienia INSERT'a i UPDATE oczywiście muszę napisać odpowiednie procedury.
takie rozwiązanie ma pewną poważna wadę,a mianowicie nie mogę użyć auto inkrementacji :/

Czy takie rozwiązanie jest dobre/sensowne ? są jakieś lepsze questionmark.gif co o tym myślicie questionmark.gif
mmmmmmm
Wystawiona faktura jest "święta" - nie można nic w niej zmieniać. Zazwyczaj robi się to w ten sposób, że kopiuje się odpowiednie pola z tabeli kontrahenci do tabeli nagłówka faktury. I to dobry zwyczaj.
Sposób, który pokazałeś to może być dobry, ale do historii zmian danych. (Sam też taki używam). Niestety może być niewydajny.
markonix
Zdubluj przy każdej fakturze wszystkie dane kontrahenta jak i sprzedawcy - każde pole.
Wszystko na fakturze można zmieniać (zwłaszcza przed wysłaniem do klienta) i musisz taką możliwość dać.

Oprócz tego chcesz jeszcze przetrzymywać stany poprzednie faktury (wszelkie edycje)?
sazian
ok, małe wyjaśnienie.
Przykład z kontrahentami i fakturami był dosłownie przykładem mającym na celu zobrazowanie tego typu problemu.
Innym przykładem mogą być zamówienia w sklepie. Ktoś kupuje produkt, a po jakimś czasie zmieniamy jego cenę ale w zamówieniu musi być cena historyczna. W tym przykładzie powstaje jeszcze jeden problem wszak oprócz historycznej ceny mogą być przydatne takie informację jak stawka vat, czy towar był w promocji, jak była nazwa ....
I co takiej sytuacji questionmark.gif

Z jednej strony mogę zrobić tak jak napisaliście, czyli zapisać te dane w tabeli z zamówionymi towarami ale w taki sposób powstają dane nadmiarowe przy każdym zamówieniu.

Drugie rozwiązanie to to o którym pisałem, czyli zapisanie przedziałów czasowych przy edycji ale tutaj również mogą powstawać dane nadmiarowe jeśli np. nie potrzebujemy historycznych opisów które mogą być bardzo długie i zajmować sporo miejsca.

Więc może jakieś inne rozwiązanie?? np osobna tabela na dane historyczne questionmark.gif

Co o tym myślicie ?

Cytat(mmmmmmm @ 21.11.2012, 23:31:30 ) *
Wystawiona faktura jest "święta" - nie można nic w niej zmieniać.

Z tego co wiadomo to może być dowolnie modyfikowana(w przeciwieństwie do paragonu fiskalnego) do czasu zaksięgowania w tych różnych dziwnych księgach przychodu i rozchodu - czy coś takiego biggrin.gif

Cytat(markonix @ 22.11.2012, 00:35:20 ) *
Oprócz tego chcesz jeszcze przetrzymywać stany poprzednie faktury (wszelkie edycje)?

no właśnie nie wiem biggrin.gif jest sens to robić questionmark.gif a może ktoś ma doświadczenie z programami księgowymi i podzieli się jak to wygląda w tego typu programach smile.gif
patrycjaBS
Cytat(sazian @ 22.11.2012, 19:33:30 ) *
Innym przykładem mogą być zamówienia w sklepie. Ktoś kupuje produkt, a po jakimś czasie zmieniamy jego cenę ale w zamówieniu musi być cena historyczna. W tym przykładzie powstaje jeszcze jeden problem wszak oprócz historycznej ceny mogą być przydatne takie informację jak stawka vat, czy towar był w promocji, jak była nazwa ....
I co takiej sytuacji questionmark.gif

Miałam do czynienia z kilkoma tego typu systemami i w każdym rozwiązane było to dokładnie w ten sposób:

Cytat(sazian @ 22.11.2012, 19:33:30 ) *
Z jednej strony mogę zrobić tak jak napisaliście, czyli zapisać te dane w tabeli z zamówionymi towarami ale w taki sposób powstają dane nadmiarowe przy każdym zamówieniu.

Danych nadmiarowych nie unikniesz w tej sytuacji. Poza tym, po jakiejkolwiek zmianie nie są już one nadmiarowe. Jeżeli nie wykorzystujesz w żaden inny sposób tej historii zmian, nie ma sie co w to bawic. To samo tyczy sie np. zmian adresow klienta - w tabeli z zamowieniami/fakturami zapisujesz po prostu kopie adresu, aktualnej ceny itp. Prawdopodobnie nie uciekniesz od takiego rozwiazania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.