Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sesje a nowa karta w przeglądarce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Witam,
mam serwis demonstracyjny, można się tam zalogować poprzez wpisane na sztywno login i hasło test/test, user sie loguje, natomiast na tej samej domenie jest również powieszony serwis właściwy (wygląda to tak: www.xxx.pl/demo oraz www.xxx.pl/real), mój problem polega na tym , że user logując się do demo przechodzi do strony po loginie, następnie otwiera nowa kartę, wisuje tam adres www.xxx.pl/real jest automatycznie zalogowany, z tym że przy użyciu hasła i loginu test/test. Jest na to jakiś sposób? Sprawdzanie w realu czy podany login i hasło istnieją w bazie? Nie mam pomysłów.....
MateuszS
Stwórz sesję a potem sprawdź czy istnieje.

1. $_SESSION["loggedin"] = 1; //w pliku logującym demo
  2.  
  3. if( isset( $_SESSION["loggedin"] ) ) {} //w realu
  4.  

O takie coś chodzi?
krzesik
mam takie coś....
  1. $_SESSION["login"]=1; // w skrypcie logowanie

1. if (!isset($_SESSION['login']))
  2. {
  3. ....}
  4. // a takie cuś w pliku już po haśle i loginie
Spawnm
Dodaj przy logowaniu $_SESSION['demo'] = true; dla /demo i potem tylko sprawdzasz ifem czy logował się z dema.

Możesz też zaimplementować jakiś ACL w którym dla kont z dema nadasz inne grupy/role.
b4rt3kk
Nic dziwnego, skoro używasz do sprawdzenia tego czy ktoś jest zalogowany

1. if (!isset($_SESSION['login']))

Albo zmień nazwy w test na np. login_test, albo dodaj dodatkową zmienną np. logged dla normalnej strony i logged_test dla testowej. Wtedy sprawdzanie na normalnej stronie mogłoby wyglądać tak:

1. if ($_SESSION['logged'] == true) { // użytkownik zalogowany
  2. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.