Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PROBLEM] $_GET['zaloguj']; LOGOWANIE w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
kamilexoN
Mam problem z logowaniem w PHP jak wchodzę na stronę z logowaniem wyskakuje mi taki oto błąd:
Notice: Undefined index: akcja in C:\xampp\htdocs\login.php on line 47
Za to gdy daje Zaloguj wyskakują 2 kolejne:
Notice: Undefined index: haslo in C:\xampp\htdocs\login.php on line 57
Notice: Undefined index: login in C:\xampp\htdocs\login.php on line 54

Proszę tutaj jest kod:
CODE
<p><center><form action="login.php?akcja=zaloguj" method="post">
<b>Login:</b>
<input type="text" name="login" placeholder="Login" original-title="Tutaj wpisz swoj login!" /><br />
<b>Haslo:</b>
<input type="password" name="haslo" placeholder="Haslo" /><br />
<input type="submit" value="Zaloguj" />
</form></center></p>

<?php
$akcja = $_GET['akcja'];
if($akcja =='zaloguj'){
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];
$hasloh = md5('haslo');
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
if($_GET['login'] != ''){
exit;
}
if($_GET['haslo'] != ''){
exit;
};
}
if($akcja == 'zaloguj'){
$sprawdzaniedanych = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM `users` WHERE `username` = '$login' AND `password` = '$hasloh'"));
$isbanned = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM `users` WHERE `username` = '$login' AND `password` = '$hasloh' AND `ban` ='1'"));
$isreggonlli = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM `users` WHERE `username` = '$login' AND `password` = '$hasloh' AND `isregonline` = '1'"));
$komunikaty = '';
$blad1 = '<span style="color: red;">Zostales zbanowany! Powod:';
$blad2 = 'Podane dane sa nieprawidlowe!<br />';
$blod3 = 'Musisz wypelnic wszystkie pola!<br />';
$blad4 = 'Twoje konto nie jest zarejestrowane na naszej stronie.<br />';
if ($isbanned[0] == 1) {
$usri1 = "SELECT * FROM users WHERE username='$login'";
$usri2 = mysql_query($usri1);
$usri3 = mysql_fetch_array($usri2);
$banreson = $usri3['banreason'];
$komunikaty .= '<span style="color: red;">Zostales zbanowany, Powod : '.$banreson.'</span><br />';
}
if ($sprawdzaniedanych[0] == 0) {$komunikaty .= $blad2;}
if (!$login || !$haslo ) {$komunikaty .= $blad3;}
if ($isreggonlli[0] == 0) {$komunikaty .= $blad4;}
if($komunikaty){
echo '<b>Popraw nastepujace bledy:</b><br />'.$komunikaty.'<br />';
} else {
$usri1 = "SELECT * FROM users WHERE username='$login'";
$usri2 = mysql_query($usri1);
$usri3 = mysql_fetch_array($usri2);
$issadmin = $usri3['admin'];
if ($issadmin >= 0) {
$_SESSION['admin'] = $issadmin;
} else {
$_SESSION['admin'] = 0;
}
$_SESSION['login'] = $login;
$_SESSION['haslo'] = $haslo;
echo '<span style="color: darkgreen;">Zostales zalogowany jako <b>'.$login.'</b>!</span>';
header("Refresh: 3; URL=index.php");
}
}
ob_flush();
?>

Proszę o pomoc exclamation.gif!!
I z góry dziękuję biggrin.gif.
markonix
Co to ma wspólnego z OOP?

POMOC
kamilexoN
Jak ja nie lubię takich typów jak ty kurcze jak nie masz propozycji jak rozwiązać problemy to się nie odzywaj.
Ludzi twojego pokroju zamiast pomóc to dają linki do stron których w większości nie czytali zamiast ruszyć dupsko i samemu sprawdzić.
fate
Notice to nie błąd.

http://www.forumweb.pl/php/bledy-typu-php-...ned-index,54864

Kolega ma racje od odpowiedzi na goglach az się roi wystarczy wstukać Notice: Undefined index: i sprawdzić na 1 stronie.
markonix
Cytat(kamilexoN @ 9.12.2012, 18:34:49 ) *
Jak ja nie lubię takich typów jak ty kurcze jak nie masz propozycji jak rozwiązać problemy to się nie odzywaj.
Ludzi twojego pokroju zamiast pomóc to dają linki do stron których w większości nie czytali zamiast ruszyć dupsko i samemu sprawdzić.

Jak ja nie lubię takich typów jak ty kurcze jak dla nich logiczniejsze najpierw założyć konto na forum, napisać temat niż wpisać błąd w Google i poczytać jak inni ten "wielki", "niespotkany" problem rozwiązali. Potem zamiast na forum poczytać o jakiś ciekawych tematach i problemach to wciąż wałkowane są w kółko podstawowe błędy.

Ps. Dałem link do google? Co mam tam przeczytać? "Szukaj w Google" to chyba jedyny tekst - więc nie masz racji - przeczytałem całąą stronę do której podałem link.
Daiquiri
Panowie wrzućcie na luz smile.gif.
marvofmay
Ten komunikat jest następstwem tego, że przy pierwszym wykonaniu skryptu , zmiena $akcja nie została zainicjowana, tzn. nic do niej nie przypisałeś.
Tylko po co deklarujesz ormularz pisząc :
  1. <form action="login.php?akcja=zaloguj" method="post">
, tzn masz metodę :
  1. method="post"
a w akcji masz :
  1. action="login.php?akcja=zaloguj"

Zrób w ten sposób :
  1. <form action="login.php" method="post">
  2. <b>Login:</b> <input type="text" name="login" placeholder="Login" original-title="Tutaj wpisz swoj login!" /><br />
  3. <b>Haslo:</b> <input type="password" name="haslo" placeholder="Haslo" /><br />
  4. <input type="submit" value="Zaloguj" name="button_submit" />
  5. </form>

A to szkielet pliku "login.php"
  1. if (isset($_POST['button_submit']))
  2. {
  3. //tu kod PHP, który ma być wykonany po wysłaniu formularza
  4. }
  5. else
  6. {
  7. //tu kod PHP, który ma być wykonany przed wysłaniem formularza
  8. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.