Cześć
Mam już wykonaną aplikację w Z1. Nie jest ona jakaś wielka, lecz mam dorobić do niej cacheowanie danych. Jednak nie za bardzo wiem, od czego rozpocząć i jak dorobić do już istniejącej aplikacji taką funkcjonalność. Aplikacja jest podzielona na moduły jeśli ma to znaczenie.
Przeglądając różne informacje, nie znajduję przykładów z aplikacji wziętych. Tylko jakiś cache w pętach for. Znalazłem u nas na forum coś takiego:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=122459
Ale jak w tym wypadku wygląda sprawa routingu? Czy przy cache podaje się ścieżki zendowskie np. galery/index/show/id/2 czy można swoje np. galeria/2 ?
Co oczekuję od cache, tzn co chcę cacheować. Zapytania z DB oraz widoki w pewnych przypadkach i trzymać to w plikach. Np. mam galerię o ID 2, gdzie pobierane z bazy są obrazki (nazwy plików) i wyświetlane w widoku. I ten widok chciałbym cały zcacheować, ponieważ nie będą się tam tak często dane zmieniać – praktycznie w ogóle.
Mogę liczyć na jakieś wskazówki? Jakich klas używać? Czy definiuje to w controlera, bootstrapie, pindex.php czy gdzie?