Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podstawowe glupie pytanie :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hideki
Witam wszystkich
mam taki problem. robie sobie poraz pierwszy stronke z wykorzystaniem php (wczesniej tylko html) no i zastanawiam sie jak sie robi pewna rzecz. Mianowicie chodzi mi o nawigacje na stronie. Jak to sie robi ze jak sie klika na jakis link to ta podstrona sie zalacza, ale nie do ramki czy cos tylko to wyglada tak jak by strona byla ladowana od poczatku. Wiecie o co mi chodzi? ze wszystko tak jakby jest ladowane od poczatku. No i jak sie to robi? No bo nie chce na kazdej podstrony robic na bazie index`u - bedzie pozniej klopot ze zmienianiem jakiejs pozycji- no jak by mi przyszlo zmieniac to na 20 podstronach to bym sie zalamal sad.gif

Moze mi ktos podpowiedziec...?
mike
Przede wszystkim zacznij od przeczytania jakiegoś kursu tam na pewno znajdziesz rozwiązanie.
Ale pomoge ci pisząc: poczytaj o include() oraz require().

Przykład:

plik header.php
Kod
tutaj jest nagłówek oraz banner i inne pierdoły

plik footer.php
Kod
tutaj jest stopka i inne pierdoły

Przykład właściwy:
  1. <?php
  2. include(&#092;"header.php\");
  3.  
  4. //...
  5. //zawartość strony
  6. //...
  7.  
  8. include(&#092;"footer.php\");
  9. ?>

MANUAL exclamation.gif!
st4siu
mysle ze te pytanie nadaje sie do tego tematu, a mianowicie mam taki problem
chodzi mi o budowe strony w php

chce zrobic odnosnik np: index.php?id=main/redakcja

i jak to zrobic zeby taki odnosnik dzialal, wiem tyle ze main to katalog, redakcja to pliki ale nie wiem ja zrobic zeby tkai odnosnik dzialal, mam nadzieje ze ktos zrozumial o co mi chodzi
shizo
Drogi Stasiu!
Ten temat był wałkowany na tym forum
1287547858795095405489987570875285 razy i nikomu nie chce się go powtarzać. Skorzystaj proszę z wyszukiwareki i jako hasło wpisz np. "zmienne w adresie".

Pozdrawiam i życzę miłego szukania.
Grzegorz "Shizo" Woźniak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.