Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][PHP]Menu w css/php z current - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grzendi
Witam

Mam taki problem, chciałbym zrobić menu z wykorzystaniem current jednak nie wiem dlaczego mój "skrypt" nie działa. Czy mogę liczyć na pomoc questionmark.gif

CSS
  1. #nav{margin-top:10px;}
  2. #nav ul{background-color:#FFFFFF; width:188px;box-shadow: 5px 2px 5px #dfdfdf;}
  3. #nav ul li {list-style-type:none; background:url('images/menu-line-li.jpg')no-repeat left bottom;height:26px; padding:10px 0px 0px 25px; font-weight:bold;}
  4. #nav ul li a{width:300px;height:48px;position:absolute; margin-top:-5px;}
  5. #nav ul li a:hover{background:url('images/menu-active.png')no-repeat; color:#FFFFFF;margin:-10px -62px; padding:7px 50px 0px;font-size: 16px;}
  6. #nav ul li a.current{background:url('images/menu-active.png')no-repeat; color:#FFFFFF;margin:-10px -62px; padding:7px 50px 0px;font-size: 16px;}

PHP z menu
  1. <div id="nav">
  2. <ul>
  3. <li><a href="index.php?cat=informacje-ogolne" class="<?php echo ($_GET['cat'] === 'informacje-ogolne') ? 'nav' : null ?>">INFORMACJE OGÓLNE</a></li>
  4. <li><a href="?cat=wlasciwosci">WŁAŚCIWOŚCI</a></li>
  5. <li><a href="?cat=zastosowanie">ZASTOSOWANIE</a></li>
  6. <li><a href="?cat=obrobka-montaz">OBRÓBKA i MONTAŻ</a></li>
  7. <li><a href="?cat=do-pobrania">DO POBRANIA</a></li>
  8. <li class="nav-last-href"><a href="?cat=kontakt">KONTAKT</a></li>
  9. </ul></div>

Chciałbym osiągnąć efekt, aby po kliknęciu np.: w informacje ogólne pozostało zaznacznie w postaci grafiki, ale niestety nie działa sad.gif
aras785
Nie działa co? Źródło sprawdzałeś? Dopisuje class='nav' questionmark.gif

1. <div id="nav">
  2. <ul>
  3. <li><a href="index.php?cat=informacje-ogolne" class="<?php echo (($_GET['cat'] == 'informacje-ogolne')?'nav':'');?>">INFORMACJE OGÓLNE</a></li>
  4. <li><a href="?cat=wlasciwosci">WŁAŚCIWOŚCI</a></li>
  5. <li><a href="?cat=zastosowanie">ZASTOSOWANIE</a></li>
  6. <li><a href="?cat=obrobka-montaz">OBRÓBKA i MONTAŻ</a></li>
  7. <li><a href="?cat=do-pobrania">DO POBRANIA</a></li>
  8. <li class="nav-last-href"><a href="?cat=kontakt">KONTAKT</a></li>
  9. </ul></div>

I dopisz sobie w css klase .nav
grzendi
Nie działa opcja że po wejściu na wybraną podstronę zaznaczenie graficzne linku znika. Jestem świeżak w tej kwestii.... sad.gif Spróbuje to co proponujesz smile.gif i dam znać

Dziękuje za pomoc, działa faktycznie zapomniałem o klasie.
aras785
No ok. Rozumiem. To co Ci dałem na bank będzie chodzić. I polecam zmienić nazwe klasy na np. active.
grzendi
Dokładnie tak zrobiłem, jeszcze raz bardzo dziękuje. Głupi błąd, ale dla początkującego ciężko zauważalny.
aras785
Proszę bardzo. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.