maniutek08
9.01.2013, 09:32:47
Witam
w jaki sposób w PDO otrzymać wynik zapytania w postaci Resource?? w postaci tablicy czy obiektu to wiem, ale jak otrzymać wynik jaki zwracała standardowa funkcja mysql_query?
Sephirus
9.01.2013, 09:49:05
1. Do czego Ci to jest w ogóle potrzebne? Z daleka czuć, że coś jest nie tak jeśli czegoś takiego potrzebujesz...
2. AFAIK nie da się, a jeśli nawet PDO zwrócilo by coś na kształt resource'a z mysql_query() to na pewno nie do użycia w funkcjach z rodziny mysql_*...
maniutek08
9.01.2013, 09:59:20
Przechodzę na PDO ze swojej klasy... chciałem to zrobić za dużo nie grzebiąc w starych projektach... no i po części udało się.. moje metody posiadają metody PDO zwracając ten sam wynik... no ale właśnie jeszcze została kwestia Resource
Sephirus
9.01.2013, 10:13:14
Powiem szczerze - jeśli chcesz przejść na PDO - to przejdź całkiem.
nie ma sensu bawić się w PDO i w mysql_*** razem
przyczyn jest wiele:
1. Nie za bardzo się to da zrobić. Połączenie w mysql_** jest inne niż w PDO toteż nie mogą one ze sobą współpracować
2. Chcąc używać niezależnie jednego i drugiego łączysz się z bazą dwukrotnie (możliwe że tak naprawdę PHP zwróci obu metodom to samo połączenie fizyczne z DB ale nie musi tak być) - więc kwestia wydajności tutaj się kłania
3. O tym, że PDO jest lepsze i wygodniejsze od mysql_** nie będe się rozpisywał - sam poczytaj,
4. PDO jest obiektowe a mysql_** nie, toteż dużo bardziej pasuje do kodu gdzie piszesz obiektowo
Podsumowując zmień całość albo zostań przy tym co masz choć ja osobiście radzę jednak się przerzucić - tymbardziej dlatego, że mysql_** są wypierane w PHP.
maniutek08
9.01.2013, 10:37:45
Nie nie nie... tylko opakowanie zostało to samo.. a zawartość wymieniłem

czyli w skrócie..
miałem sobie metodę $db -> select(), w której miałem instrukcje mysql_***... a teraz mam dalej tą metodę $db -> select() ale z instrukcjami PDO
Sephirus
9.01.2013, 12:56:41
No to luz

To do czego Ci ten resource potrzebny w takim razie?
maniutek08
9.01.2013, 14:43:49
a po to, że niektóre z metod np.: select zrobiłem sobie żeby zwracał też Resource a tak na wszelki wypadek...
No to wychodzi że będę niektóre rzeczy musiał popoprawiać..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.