Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Demo live - koncepcje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mindspeo
Witam,

Mam taki problem do rozwiązania. Chciałbym stworzyć użytkownikom mojego systemu do dema, demolive.X.com
Do tej pory realizowałem podejście takie, że tworzyłem konta klientom i udostępniałem dane w ramach ich konta demonstracyjnego, w którym mogliby zmieniać, dodawać rekordy oraz realizować wszystkie funkcje.
Jednak chciałbym to zmienić.

Chciałbym stworzyć dostęp do konta demo bez tworzenia osobnego konta klienckiego. Tylko problem jest ze współdzieleniem danych. Klienci nie mogą widzieć wpisanych przez innego klienta danych do systemu.
I tak się zastanawiam jak to może być realizowane? Spotykam się w sieci, ze demo mam pod jednym linkiem, jednak zawsze czeka na mnie "czyste" i gotowe do użycia. Inny użytkownik pewnie też koszysta z tego samego linku.

Macie jakies sugestie lub pomysły?
Może:
- jednak tworzenie kopii softu?
- dane ładowane do sesji dla każdego z klientów dema?
- tworzenie osobnej instancji bazy dla każdego z klientów (kiedy czyścić, usuwać?)
Sephirus
Jeśli ten system i to co w nim jest jest powiązane z użytkownikiem to zasada jest prosta dosyć:

Po wejściu na demo tworzysz w bazie danych nowego użytkownika i w sesji przypisujesz ID tego usera. User chodzi po systemie i działa sobie testując i bawiąc się. Po wyjściu sesji już nie ma - zatem nowe wejście spowoduje utworzenie nowego użytkownika itd...

Raz na jakiś czas czyścisz jedynie baze z usera oraz rekordów powiązanych (dla powiedzmy userów "starszych" niż 2 dni itp).

Oczywiście musisz pamiętać aby DEMO było postawione zupełnie oddzielnie od wszystkiego innego - nie może to być broń Boże część używanego systemu.

W ten sposób:

- Nie musisz tworzyć kopii softu (oprócz jednej z małą przeróbką)
- Nie musisz ładować danych do sesji
- Nie musisz tworzyć osobnej bazy dla userów

System sobie bedzię działał tak jakby każdy logując się na "admin" "admin" miał tak naprawdę inne konto. Oczywiście część rzeczy będzie widoczna przez wszystkich - ale to się wówczas nazywa żywym demo (zawsze też raz na jakiś czas czyścić bazę dema).

Wystarczy jedynie wykryć czy user loguje się na "admin" "admin" i jeśli tak to tworzymy nowe konto itd.

Mam nadzieję, że Cię to na coś nakieruje wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.