licha
23.01.2013, 20:41:29
witam wszystkich mam problem. W klasie z programowania jestem najlepszy wszystkie ćwiczenia rozwiązuje najszybciej ale ostatnio nauczyciel mnie zagiął i w 2 godzinki nie zrobiłem polecenia.
Otóż użytkownik podaje ilość elementów i z podanej ilości elementów mam stworzyć tablicę dwuwymiarową lecz by była jak najbardziej kwadratowa np
z 5 elementów : 5x1
z 6 elementów : 3x2
z 7 elementów : 7x1
z 8 elementów : 4x2
z 9 elementów : 3x3
potem kolejne etapy zadania, ale tamte już proste i nie będę miał problemu z wykonaniem. Chodzi mi o to jak do podzielić ?
zbychoCom
23.01.2013, 21:24:02
Wyszukujesz największego dzielnika danej liczby... Czwarta klasa szkoły podstawowej...
kristaps
23.01.2013, 21:25:20
Cytat(licha @ 23.01.2013, 20:41:29 )

witam wszystkich mam problem. W klasie z programowania jestem najlepszy wszystkie ćwiczenia rozwiązuje najszybciej ale ostatnio nauczyciel mnie zagiął i w 2 godzinki nie zrobiłem polecenia.
No ale w czym problem? Proste warunki if. Dzielisz liczbę przez 2, jeżeli wynik, to liczba całkowita - masz idealny kwadrat. W przeciwnym przypadku szukasz innego dzielnika.
Edit: zbychoCom mnie ubiegł.
licha
25.01.2013, 17:46:12
nwd... jak to prawda to ta prostota mnie pokonała ;/ ja 2 godziny męczyłem się z niezliczonymi whilami, pierwiastkami, liczbami pierwszymi a tu proste nwd ;/
jednak nie doszłem do tego jak to zrobić ;/ mam liczbę elementów np 8 i dalej nie wiem jak to podzielić by talica miała rozmiary jak najbardziej kwadratowe ;/
Crozin
25.01.2013, 18:26:26
1. Sprawdzasz czy podana liczba jest liczbą pierwszą. Jeśli tak, wynikiem będzie tablica nx1.
2. Liczba jest złożona, więc możesz rozbić ją na jej czynniki pierwsze.
3. Otrzymane czynniki rozdzielasz na dwie grupy tak by różnica w iloczynie elementów była jak najmniejsza.
4. Otrzymujesz tablicę o wymiarach równych iloczynowi elementów z obu grup.
kristaps
25.01.2013, 18:28:23
Zobacz mój post. Najpierw dziel przez 2, jeżeli wyjdzie Ci liczba naturalna to otrzymasz idealny kwadrat, w tym przypadku 4x4. W innym przypadku szukaj innego dzielnika. Poza tym "jak najbardziej kwadratowy", czyli jaki? Ma mieć najbardziej zbliżone boki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.