Problem pewnie dla wielu z Was jest banalny, niestety są to moje pierwsze kroki w tworzeniu www i zwyczajnie wymiękłem. Bardzo proszę o pomoc.
Potrzebuję umieścić na stronie pole checkbox i obsługiwać każdą jego zmianę, ale bez dodatkowych przycisków typu wyślij formularz itp. Chcę zrobić to tak, żeby samo jego zaznaczenie lub odznaczenie wywoływało interakcję strony.
Czyli weźmy najbanalniejszy przykład - umieszczenie tego pola i wyświetlanie obok niego komunikatu "zaznaczony" lub "brak zaznaczenia" w zależności od aktualnego stanu. Czy ktoś mógłby mi zademonstrować jak taki efekt uzyskać?
Po wielu zarwanych nocach i przewertowaniu setek stron w sieci udało mi się uzyskać analogiczny efekt dla pola select.
Kod wraz z pobieraniem elementów do select'a z pliku XML (może się komuś przyda) wygląda tak:
<script type="text/JavaScript"> <!-- function MM_jumpMenu(targ,selObj,restore){ //v3.0 eval(targ+".location='"+selObj.options[selObj.selectedIndex].value+"'"); if (restore) selObj.selectedIndex=0; } //--> </script> <select name="points" style="width: 190px; font-size: 14pt" onChange="MM_jumpMenu('parent',this,0)"> <?php $punkty = simplexml_load_file('punkty.xml'); $loadpkt = $punkty->attributes(); $qq=$_GET['a']; foreach ($punkty->punkt as $loadpkt) { $xyz=$loadpkt['nazwa']; if($xyz==$qq) else } ?> </select> <?php ?>
Nie ukrywam że cały skrypt funkcji MM_jumpMenu przepisałem i stosuję totalnie bez zrozumienia

Przez chwilę myślałem że teraz będzie już z górki i przez analogię poradzę sobie z obsługą checkbox. Niestety myliłem się.
Bardzo proszę o pomoc. Moja rejestracja tutaj jest naprawdę aktem ostatniej desperacji.
Od dwóch tygodni wertuję google w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu, więc jeśli ktoś zechce mi odpowiedzieć że wystarczyło w google wpisać coś tam to gorąco apeluję żeby mi tego oszczędził.