Nie mogę rozwiązać pewnego problemu z pobieraniem ID z tabeli bazy danych. Mianowicie,zamiast zwrócić mi aktualny numer ID pokazuje Resource id:#5.
Czy kto ktokolwiek może mi poradzić w jaki sposób można zwrócić aktualny ID w formularzu HTML za pomocą PHP I MySQLa?

FORMULARZ
echo'<form action="dodaj.php?id=dodaj" method="post" name="form1"> $id = "SELECT ID_lek FROM lek ORDER BY ID_lek DESC LIMIT 1";// przygotowanie zapytania $wynik = mysql_query($id); // wykonanie zapytania $id = mysql_fetch_assoc($wynik); // odczytanie wyniku $id = $wynik++; // przepisanie id z tablicy do zmiennej i dodanie o jeden echo'<input name="max_file_size" type="hidden" value="2048576" />'; </form>';
Skrypt dodawania danych
<?php include 'db.php'; // połączenie się z bazą danych $tabela= 'lek'; //wybór tabeli // łączymy się z bazą danych $id = (int)$_GET['id']; //dzięki dodaniu int autoinkrementuje $nazwa = $_POST['nazwa']; $producent = $_POST['producent']; $cena = $_POST['cena']; $kup = $_POST['kup']; $query = "INSERT INTO $tabela SET ID_lek='$id' , Nazwa_lek='$nazwa' , Producent_lek='$producent' , Cena_lek='$cena' , Kupujacy_lek='$kup'"; if (!$zapytanie) { } else { } } else { } ?>
-- -- Struktura tabeli dla tabeli `lek` -- -- -- Zrzut danych tabeli `lek` -- 51&q=INSERT&lr=lang_en">INSERT 51&q=INTO&lr=lang_en">INTO `lek` (`ID_lek`, `Nazwa_lek`, `Producent_lek`, `Cena_lek`, `Kupujacy_lek`) 51&q=VALUES&lr=lang_en">VALUES (1, 'MAGNEZ+B6 OPTIMAL', 'POLHARMA', 20.49, 'x'), (2, 'Bodymax', 'ALEXUS', 5.46, 'x'), (3, 'Metafen', 'POLHARMA', 50.55, 'x'), (4, 'POLIPYRYNA', 'FAMOLOGIA', 34.30, ''), (5, 'GRYPEX', 'POLHARMA SA', 24.80, 'x'), (6, 'Pol', 'Aflapharma SA', 20.50, 'x'), (7, 'Pol', 'pol', 20.50, 'x'), (8, 'Pol', 'LEK', 20.60, 'x'), (9, 'Pol', 'Aflapharma SA', 20.60, 'x');