A mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w zagniżdżeniu wykonywane jest mnożenie 10 * 10?
Cytat(Night123 @ 31.01.2013, 09:07:14 )

Oke moja kolej
forZmienna $i wynosi 0, a ty potrzebujesz wyniku 4
mogłaś napisać to w if, ale do działania w którym to klient (użytkownik) coś podaje i to co poda trzeba zwiększyć może pojawić się błąd, bo nie wiesz ile musisz powiększać itd i tu masz pętle for
postać:
Kod
for (wyrażenie_inicjujące; wyrażenie_warunkowe; wyrażenie iteracyjne)
instrukcja;
INSTRUKCJA:
wyrażenie_inicjujące — wyrażenie, którego zadaniem jest zwykle ustalenie warunku początkowego (warunków początkowych) pętli;
wyrażenie_warunkowe — od jego wartości (true lub false) zależy, czy pętla będzie wykonywana dalej, czy też zostanie zakończona;
wyrażenie_iteracyjne — zwykle jest to instrukcja modyfikująca licznik pętli, czyli wpływająca na kontynuację lub zakończenie pętli (licznik pętli jest często sprawdzany w wyrażeniu_warunkowym);
instrukcja — instrukcja (prosta lub złożona) stanowiąca tzw. ciało pętli — jest to kod, który będzie powtarzany w pętli.
czyli
wyrażenie_inicjujące - to nasze $i = 0
wyrażenie_warunkowe - to to kiedy się skończy pętla czyli $i = 4 skończy się gdy $i będzie równe 4
wyrażenie_iteracyjne - co się ma dziać dopóki nie ma tego 4
przykład
for ($i = 0; $i = 4; $i++) {
coś takiego

powinno wyjść 4
Czyli mam rozumieć, że pętla zaczyna działać dopiero po przejściu przez wyrażenie warunkowe, potem wykonywane sa instrukcje, a na zakończenie wykonywane jest wyrażenie iteracyjne?
Jeśli chodzi o while i do... while to różnica jest tylko w tym, że w do... while warunki są sprawdzane na początku?
Chodzi mi też głównie o to, że nie potrafię sobie poradzić z naprawdę prostymi zadaniami takimi jak:***Napisac program wyswietlajacy losowe liczby z przedzialu 0-10 do momentu az ich suma wyniesie 50
.******Napisac program wyswietlajacy 5 losowych liczb z przedzialu od 0 do 100 i podajacy ich sume
.******Napiszemy skrypt, który wyswietli X ciągów liczb od zera do dwudziestu (gdzie X będzie wyznaczała zmienna $ilosc). Jeśli $ilosc będzie mniejsza od zera, wyświetlimy X ciągów od dwudziestu do zera (X oznaczymy jako "- $ilość"). Jeżeli $ilosc będzie równa 0, wyświetlimy komunikat o braku ciągów.
******Stosując pętle while, warunek if i modulo napisz kod wypisujący wszystkie liczby parzyste od 0 do 1000 włącznie.
******Napisz kod stosując pętlę do..while, który wyświeli napisy: liczba1 liczba2 liczba3 liczba4 itd. ,aż do liczba456.
******Wyświetl wszystkie liczby nie podzielne przez 3 z zakresu od 799 do 841 stosując continue i break.
***Pomimo, że pod ćwiczeniami z linku widnieją kody, to i tak po przeanalizowaniu, nie potrafię sama tego napisać
http://gajdaw.pl/php/petla-for-cwiczenia/p3.htmlNie chodzi mi o to, żebyście napisali za mnie te zadania, tylko żebyście mogli mi je wytłumaczyć w sposób przystępny i zrozumiały, tak, żebym sama mogła to zrobić i zrozumieć.
Kilku krotnie przymierzałam się do ich wykonania, lecz nie mam pojęcia czemu nie potrafię ich wykonać mimo iż znam składnie poleceń...