Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Responsive Web design
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cykcykacz
Hej,
mam wystylizować tą stronkę http://www.webdesigndigest.com/. Ma ona wyświetlać się poprawnie na urządzeniach przenośnych typu ajfony, bluberry itd. Czytałem o Responsive Web design i nadałem tam na 3 kolumny width: %. Co myślicie jest dobrze? Spróbujcie pozmniejszać przeglądarkę i dajcie znać czy może być.
pedro84
Responsywnego designu nie robi się na procentach, ale na media-queries. Po co bierzesz robotę, o której pojęcia nie masz?
cykcykacz
Dlatego pytam was, jeszcze tego nie skończyłem.
Dzięki za odpowiedź.
Damonsson
Responsywny robi się właśnie na procentach, media-queries to tylko bonus umożliwiający dopasowanie elementu względem mniejszej/większej rozdzielczości.
Bodzimier
Zerknij na tę stronę http://www.initializr.com/
ściągnij paczkę responsive, przeczytaj DOC - wszystko klarownie objaśnione, sam kod też jest przejrzysty smile.gif
powodzenia
Adis92
Cytat(cykcykacz @ 1.02.2013, 00:24:03 ) *
Hej,
mam wystylizować tą stronkę http://www.webdesigndigest.com/. Ma ona wyświetlać się poprawnie na urządzeniach przenośnych typu ajfony, bluberry itd. Czytałem o Responsive Web design i nadałem tam na 3 kolumny width: %. Co myślicie jest dobrze? Spróbujcie pozmniejszać przeglądarkę i dajcie znać czy może być.

Po zmniejszaniu strony jedynie co widać to zmianę szerokości kolumn ale nie widać zmiany wyglądu strony względem urządzeń mobilnych(zmiana wielkości czcionki, układu kolumn).
Zaglądając w style owej strony mogę Ci zaproponować jak robisz na % to ustal sobie jakąś wartość rodzica z której później łatwo wyciągnąć % np: dla wielkości strony 100% = 1000px, a dla czcionki 1em = 10px. Później chcąc osiągnąć wielkość czcionki 16 px robisz wielkosc 1.6em a wielkość strony 960px nadajesz width: 96%. Jest to rozwiązanie ułatwiające bardzo pracę bo łatwiej wyciągnąć % z 1000 niż z 960px.

Ogólnie polecam Ci przerobić najpierw jakiś dobry kurs o responsive design jeżeli chcesz aby strona była naprawdę responive.
pedro84
Cytat(Damonsson @ 1.02.2013, 00:13:28 ) *
Responsywny robi się właśnie na procentach, media-queries to tylko bonus umożliwiający dopasowanie elementu względem mniejszej/większej rozdzielczości.

Dobrego responsywnego designu na samych procentach nie osiągniesz. Dlaczego? Banał, ale spróbuj stworzyć grida, ale takiego pixel-perfect, który będzie renderował się idealnie tak samo (co do piksela), w każdej przeglądarce. Nie da się? Wiem, dlatego napisałem to co napisałem, ale mogłem to rozwinąć.

Wszystko też oczywiście zależy od samego designu (czy używamy jakiegoś grida - w ogóle ktoś jeszcze kodzi bez?; jaki to typ projektu), wymagań funkcjonalności, generalnie od masy czynników.
Damonsson
Tak tak, ale chodziło mi o to, żeby ktoś nie zrozumiał tego jako, żeby nie robić w ogóle na procentach.

Przy okazji, polecam fajny, lekki grid: Repsonsive Aeon

Są ludzie którzy robią strony na tabelkach, piszą portale w php strukturalnie, to i są tacy co nie używają gridów, frameworków czy jakkolwiek to nazwać tongue.gif
pedro84
No to git. Wiesz, wychodzę z założenia, że lepiej dopowiedzieć, niż żeby potem ktoś miał głopoty powielać, a ta moja wypowiedź faktycznie głupio zabrzmiała.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.