Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]Framework dla konkretnego projektu
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Kabraxis
Muszę wybrać framework (lub zdecydować się pisać bez niego) dla konkretnego projekt o konkretnych założeniach.

1) Projekt to Software as as Service czyli nigdy kod nie będzie udostępniany klientom. Jednocześnie oznacza to, że nie będzie dziesiątek różnych środowisk, na których oprogramowanie będzie aktualizowane. Będą serwery dedykowane, gdzie każdy serwer będzie miał swoją kopię kodu i obsługiwał wielu klientów.

2) Projekt dopiero startuje i jest napisane 0 linijek kodu.

3) Projekt to system sklepu, który składa się z "niezależnych", zintegrowanych ze sobą mniejszych systemów, komunikujących się ze sobą poprzez API.

4) Projekt będzie się rozwijał powoli, ale docelowo ma być na dużą skalę.

PS Ostatnio znajomy pokazał mi meteor.com. Ktoś już z tego korzysta i może wyrazić opinię czy to się już nadaje do wykorzystania? Dynamiczna podmiana treści na stronie to coś z czego będę chętnie korzystał, a ten framework ma to w założeniu.
viking
Ale to jest jakiś wynalazek na JS. Według mnie przy takich założeniach nie ma bata i trzeba by to napisać w Javie + web services.
ano
Cytat(viking @ 2.02.2013, 06:25:35 ) *
Ale to jest jakiś wynalazek na JS. Według mnie przy takich założeniach nie ma bata i trzeba by to napisać w Javie + web services.

Czemu twierdzisz, że wyłącznie Java się nada? Moim zdaniem tworzenie całej aplikacji na Javie może go zabic w praktycznie każdym aspekcie:
- wydajność
- koszty
- trudność rozwoju

Pisz w czym Ci wygodniej - Symfony2/ZF2. Nie rozpoczynaj dużego projektu w technologii której nie znasz. Po pół roku stwierdzisz, że "jednak inaczej się pisze" a wtedy refactoring Cię zabije ;]

To zależy jak zaprojektujesz architekturę, jak ma wyglądać ten system. Nikt nie powiedział, że np najlepszym rozwiązaniem nie byłoby centralne API napisane w Node.js/Javie/cokolwiek, a frontendy w PHP. (=> łatwiejsza pielęgnacja platformy, gdy masz zcentralizowaną jego część. Kluczowe funkcjonalności powinny być stałe dla wszystkich klientów...)

Z FAQ meteora:
Cytat
Meteor is still under rapid development. Expect major API changes in each release.

I to, dla Ciebie, go dyskwalifikuje już na starcie. Nie możesz rozpoczynać długoterminowego projektu na czymś tak niestabilnym.
Kabraxis
A pomijając meteor (to miał być tylko wątek poboczny)? Jeśli nie z własnego doświadczenia to może jest spis jakiś większych/mniejszych przedsięwzięć na świecie i opis przy każdym z jakimi trudnościami zmaga się projekt w związku z użyciem danego frameworka? Nawet jeśli dzisiaj nie podejmę żadnej decyzji, to chciałbym już zacząć się w tym orientować.
ano
Możesz popatrzeć tutaj, kto z czego korzysta: www.whoisusing.it
Dodatkowo dobre źródło to: highscalability.com
Kabraxis
Fajne, dzięki!
viking
Cytat(ano @ 2.02.2013, 09:32:19 ) *
Czemu twierdzisz, że wyłącznie Java się nada? Moim zdaniem tworzenie całej aplikacji na Javie może go zabic w praktycznie każdym aspekcie:
- wydajność
- koszty
- trudność rozwoju

Ależ ja nie twierdziłem że cały należało by napisać wyłącznie w Javie. Tylko że backend czyli główne komponenty udostępnianie światu za pomocą web services (WSDL). PHP się do tego nie nadaje. Natomiast do odbierania takich danych i robienia z nimi coś dalej finalnie już jak najbardziej. Natomiast z pozostałymi argumentami się nie zgadzam. Wydajność będzie i tak w znacznie wyższym stopniu lepsza niż gdyby to napisać tylko w PHP, koszty nie mają znaczenia skoro i tak będzie n maszyn dedykowanych a trudność rozwoju taka sama jak w PHP o ile zna się język albo ma programistów z odpowiednią wiedzą.
ano
Dlaczego polecasz soap'a?

W swoim życiu nie widziałem jeszcze żadnego SOAP API, z którym nie byłoby problemów. "Najwięksi" też od niego odchodzą
https://developers.google.com/soap-search/?hl=pl

Z wad mogę wymienić chociażby konieczność używania wyłącznie XML - (w porównaniu z JSON:) cięższy format, trudniejszy do parsowania, mało przenośny, wymagający o wiele większego narzutu danych (dłuższe odpowiedzi); zbyt "strict" przez wsdl.

SOAP/Java nie nadaje się do RAD. Jeżeli sie nie zgadzasz to podaj mi przykładowe start-upy robione w tych technologiach tongue.gif (ciężkie zadanie!)

TEORETYCZNIE wydajność javy powinna być lepsza. Ale z praktyki wynika, że niestety jest na odwrót -> bardziej problematyczna do utrzymania, do administrowania, do rozwoju. Oczywiście wszystkiemu winni developerzy wink.gif łatwiej zpieprzyć jave niż php...

Cytat
koszty nie mają znaczenia skoro i tak będzie n maszyn dedykowanych a trudność rozwoju taka sama jak w PHP o ile zna się język albo ma programistów z odpowiednią wiedzą.

Koszty mają ZAWSZE znaczenie.
Programista Java jest droższy od PHP, a na dodatek ciężej znaleźć takiego, który by się do czegoś nadawał...
Infrastruktura takiej samej aplikacji Javowej będzie o wiele bardziej kosztowna niż taka z np PHP
I idąc dalej - Koszty administracji automatycznie też będą większe.
!*!
Cytat
[inny]Framework dla konkretnego projektu, Jaki wybrać?

Z tego co opisałeś, nie jest to nie wiadomo jaka aplikacja, więc wybór FW jest tu bez znaczenia. Wybierz ten który Ci bardziej odpowiada i ten jaki uznasz za lepszy, bo to Ty będziesz z nim pracował, a nie My.
Kabraxis
Cytat(!*! @ 3.02.2013, 13:14:42 ) *
Z tego co opisałeś, nie jest to nie wiadomo jaka aplikacja, więc wybór FW jest tu bez znaczenia. Wybierz ten który Ci bardziej odpowiada i ten jaki uznasz za lepszy, bo to Ty będziesz z nim pracował, a nie My.

Zapewniam, że aplikacja jest znacznie bardziej skomplikowana niż może się wydawać. Co do pracowania na FW, to faktycznie ja na samym początku będę ją rozwijał, ale będę budować zespół, więc nie myślę o tym w kontekście ja, a w kontekście zespół programistów. Nie jestem stricte programistą i nie poświęcam się temu w pełni. To raczej hobby, które dużo mi ułatwia w kontekście IT. Podsumowując chodzi mi o tworzenie warunków pracy dla ludzi, a elementem tego jest wybranie dobrego FW, w czym nie mam dużego doświadczenia.
irmidjusz
Są tylko dwa sensowne frameworki: Zend Framework 2 i Symfony2.
lukaskolista
Cytat(irmidjusz @ 4.02.2013, 02:33:14 ) *
Są tylko dwa sensowne frameworki: Zend Framework 2 i Symfony2.

Idz i nie wracaj. Zanim wypowiesz sie na jakis temat proponuje szerzeg sie z nim zapoznac.
!*!
Cytat(Kabraxis @ 3.02.2013, 21:08:46 ) *
Zapewniam, że aplikacja jest znacznie bardziej skomplikowana niż może się wydawać. Co do pracowania na FW, to faktycznie ja na samym początku będę ją rozwijał, ale będę budować zespół, więc nie myślę o tym w kontekście ja, a w kontekście zespół programistów. Nie jestem stricte programistą i nie poświęcam się temu w pełni. To raczej hobby, które dużo mi ułatwia w kontekście IT. Podsumowując chodzi mi o tworzenie warunków pracy dla ludzi, a elementem tego jest wybranie dobrego FW, w czym nie mam dużego doświadczenia.

To rozłóż to wszystko na czynniki pierwsze, sprawdź czego będziesz potrzebował oraz jak to jest zaimplementowane w popularnych FW i czy Ci to pasuje. Nie ma sensu prowadzić dyskusji ogólnikowo, bo sprowadza się do poziomu "groszek jest zdrowszy od marchewki".
Kabraxis
Właściwie wszystko sprowadza się do tego czy później znajdę programistę, który umie pisać w danym FW. Stąd pytanie do Was: Dla jakich FW nie ma problemu znaleźć programistów?

Zdecydowanie chciałbym uniknąć sytuacji podobnej do Ruby On Rails, gdzie wszystko zaprojektowałem, a później okazało się, że na rynku nie ma programistów i do tego są drożsi, ponieważ jest ich mało.
!*!
Cytat(Kabraxis @ 6.02.2013, 09:17:29 ) *
Właściwie wszystko sprowadza się do tego czy później znajdę programistę, który umie pisać w danym FW. Stąd pytanie do Was: Dla jakich FW nie ma problemu znaleźć programistów?

Sprawdź google trends. Tu nie chodzi o to czy znajdziesz programistę, bo trudno o takiego który jakiegoś FW nie zna, tylko chodzi o to czy w Twojej aplikacji nie będzie takiego burdelu, że nie warto jej tknąć.

Zbierz zespól i planujcie od podstaw razem. Inaczej utkniesz z powiadomieniem "a bo ja bym to zrobił inaczej, poprawię, będzie lepiej" a 4 miesiące później stwierdzisz że nic się nie zmieniło wink.gif

Czy wybierzesz Codeigniter, Symfony2, Zend, CakePHP czy Kohane to w zasadzie sprawa drugorzędna i odnosi się jedynie do kwestii przyzwyczajeń danej osoby/zespołu.

A RoR to inna bajka, nie stawiałbym na tym nic większego, chyba że miałbym spory zapas gotówki... to jest prostu nie opłacalne przy czymś tak niszowym i małym wsparciu chociażby ze strony hostingów, ale rzekomo idzie ku lepszemu.
Kabraxis
Z google trends mógłbym wyciągnąć wniosek, że tylko Zend Framework?

Cytat
Tu nie chodzi o to czy znajdziesz programistę, bo trudno o takiego który jakiegoś FW nie zna, tylko chodzi o to czy w Twojej aplikacji nie będzie takiego burdelu, że nie warto jej tknąć.

Z tym się akurat zupełnie nie zgodzę. Problem ze znajomością technologii zawsze występuje, a konsekwencje dla projektu są duże.

Cytat
Zbierz zespól i planujcie od podstaw razem. Inaczej utkniesz z powiadomieniem "a bo ja bym to zrobił inaczej, poprawię, będzie lepiej" a 4 miesiące później stwierdzisz że nic się nie zmieniło

Nie ma tyle pieniędzy na projekt, aby zebrać duży zespół od początku. A to o czym piszesz to kwestia zarządzania zespołem.

Cytat
Czy wybierzesz Codeigniter, Symfony2, Zend, CakePHP czy Kohane to w zasadzie sprawa drugorzędna i odnosi się jedynie do kwestii przyzwyczajeń danej osoby/zespołu.

Po raz kolejny się nie zgadzam. Jak wybiorę mało znany FW to później będzie problem z rozwojem aplikacji. Programistów będzie ciężko znaleźć.
!*!
Cytat(Kabraxis @ 6.02.2013, 11:40:26 ) *
Problem ze znajomością technologii zawsze występuje, a konsekwencje dla projektu są duże.

Albo zatrudnia się programistę, albo klepacza kodu.

Cytat(Kabraxis @ 6.02.2013, 11:40:26 ) *
Jak wybiorę mało znany FW to później będzie problem z rozwojem aplikacji. Programistów będzie ciężko znaleźć.

Te które wymieniłem są standardowe i raczej nie można o nich powiedzieć że to nisza. Musiałbyś się bardzo starać, aby kogoś nie znaleźć. FW PHP to nie RoR czy django.

A jeśli tak boisz się o kwalifikacje, to skorzystaj z forum, dział ogłoszeń, lub HP aby kogoś, ktoś polecił.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.